DomovNoviceV veljavo stopa poletni parkirni režim

V veljavo stopa poletni parkirni režim

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ta konec tedna bo v Mestni občini Koper začel znova veljati poletni parkirni režim, ki na najbolj obiskanih parkiriščih prinaša daljši obratovalni čas. Občina bo ob tem prilagodila parkirni režim v Žusterni, kjer bo za celodnevno parkiranje treba odšteti šest evrov, na parkirišču na Ulici 15. maja (pod deteljico) pa na pet evrov znižala ceno mesečnega abonmaja za tovorna in kombinirana vozila.

Od nedelje, 24. aprila, dalje bo na nekaterih najbolj obiskanih parkiriščih začel veljati daljši obratovalni čas. Parkiranje na njih bo po novem plačljivo tudi ob vikendih, na parkiriščih za Barko, pri Rotundi, na Ankaranski cesti, Ob stadionu in Ob atletskem stadionu bodo parkirnino zaračunavali od 6. do 17. ure, Ob olimpijskem bazenu pa od 6. do 19. ure.

Spremenjen bo tudi režim na parkirišču za tržnico (izven zapornic) in na makadamu, kjer bo za parkiranje treba plačati vse dni v tednu, 24 ur na dan. Cena prve ure znaša 0,5 evra, vsake naslednje pa en evro.

Od jutri, 23. aprila, bo na makadamskem parkirišču v Žusterni ura parkiranja znova en evro, medtem ko bo za celodnevno parkiranje (24 ur) treba odšteti šest evrov.

Občina je poleg tega znižala parkirni abonma za tovorna in kombinirana vozila, ki velja na delu parkirišča na Ulici 15. maja (pod deteljico). Nova cena znaša pet evrov mesečno, pogoj za pridobitev abonmaja je, da je kombinirano in tovorno v lasti in uporabi pravnih subjektov, ki izvajajo registrirano dejavnost s sedežem na območju Mestne občine Koper.

Kje ugodno parkirati v mestu?

Mesto Koper ponuja približno 5.000 parkirnih mest. Na najbolj frekventnih parkiriščih v mestnem jedru je parkiranje plačljivo vse dni v tednu od 6. do 19. ure. Na Trgu Brolo, Vergerijevem trgu, Ukmarjevem trgu in Severni obvoznici (cona A) je za vsako uro parkiranja treba odšteti en evro, na parkiriščih Zeleni park, Za banko in na Piranski cesti ob olimpijskem bazenu (cona B) je cena prve ure 0,5 evra, vsake naslednje pa en evro.

Obiskovalcem ugodno in prijazno parkiranje omogoča Parkirna hiša Belveder, kjer je prva ura parkiranja brezplačna, ob vikendih in praznikih pa tudi druga, medtem ko je za vsako nadaljnjo treba odšteti en evro.

Parkirna hiša Belveder

Sicer pa je za vse, ki želijo v mestu preživeti ves dan, najugodneje parkirati na enem od parkirišč po sistemu P+R (pri pasareli v Semedeli oziroma na glavni avtobusni postaji na Kolodvorski). Za celodnevno parkiranje je treba odšteti en evro, v ceno je vključena povratna avtobusna vozovnica. Ugodno celodnevno parkiranje v višini štiri evre je občina uvedla tudi na parkiriščih pri nogometnem in atletskem stadionu, medtem ko je za celodnevno parkiranje v Žusterni treba odšteti šest evrov.

Posebni abonmaji za ugodnejše parkiranje

Mestna občina Koper je z uvedbo posebnih abonmajev želela razbremeniti določena parkirišča in parkirni režim prilagoditi dejanskim potrebam občanov in drugih uporabnikov.

Najugodnejši je abonma za parkiranje na Ulici 15. maja (pod deteljico), za katerega je treba odšteti pet evrov mesečno. Deset evrov na mesec je treba odšteti za abonmaje za parkiranje na parkiriščih P+R (ob pasareli in na Kolodvorski), na parkirišču v Žusterni (samo za občane MOK) in ob nogometnem ter atletskem stadionu.

Letošnja novost so trije novi splošni abonmaji, s katerimi je na parkiriščih Ukmarjev trg in Severna obvoznica 4 (sv. Ana) ter PH Belveder mogoče parkirati zgolj ob delavnikih, med 7.30 in 16.30. Število izdanih abonmajev je omejeno, za parkirišče na Ukmarjevem trgu so jih predvideli 40, za sv. Ano 45, medtem ko so za PH Belveder zagotovili skupno 80 abonmajev. Cena prvih dveh znaša 20 evrov na mesec za občane in 30 evrov na mesec za vse ostale, medtem ko je cena abonmaja za parkiranje v PH Belveder enotna in znaša 50 evrov mesečno.

Sicer pa lahko uporabniki pridobijo tudi splošni mesečni parkirni abonma, ki za občanke in občane znaša 20 evrov mesečno, za druge uporabnike pa 30 evrov. Medtem ko lahko imetniki posebnih abonmajev parkirajo samo na določenih parkiriščih, imajo imetniki splošnega parkirnega abonmaja možnost parkiranja na vseh parkiriščih, namenjenih abonentom.

S splošnim abonmajem je tako možno parkirati tudi za tržnico izven zapornic in na makadamu, pri atletskem in nogometnem stadionu, na parkiriščih P+R Semedela in Kolodvorska, za Barko, pri Rotundi, Ankaranski cesti, Ulici 15. maja, na parkirišču Nova ulica v Semedeli, ob mandraču, v Žusterni, v Šalari, na obeh parkiriščih na Škofijah in tamkajšnjem mejnem prehodu.

Abonmaje lahko uporabniki kupijo na prodajnem mestu Marjetice Koper na tržnici, ki obratuje ob delovnikih med 6. in 18. uro. Občanke in občane prosimo, da si abonmaje uredijo pravočasno in se tako izognejo čakanju ter gneči.