DomovNoviceVabljeni na predstavitev knjige Prehrana v Kopru in na njegovem podeželju od antike do konca 19. stoletja

Vabljeni na predstavitev knjige Prehrana v Kopru in na njegovem podeželju od antike do konca 19. stoletja

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Mala loža vse do prihodnjega torka, 15. februarja, gosti razstavo Prehrana v Kopru in na njegovem podeželju od antike do konca 19. stoletja, ki sta jo s skupnimi močmi pripravila Pokrajinski arhiv Koper in Pokrajinski muzej Koper. Pod okriljem razstave bodo danes ob 13. uri v Mali loži premierno predstavili istoimensko knjigo, ki ilustrira prehransko dediščino skozi različna obdobja in družbene skupine na tem območju – od prehrane v mestu, na podeželju do prehrambne kulture solinarjev, plemičev, kmetov in redovnikov.

Knjiga skozi kronološki pregled zgodovinskih obdobij od antike do 19. stoletja in značilnostih prehranjevalnih navad različnih družbenih slojev, približa bralcem prehranjevalno kulturo tega območja. Ta predstavlja osnove tako mestne kuhinje kot tudi kmečke kuhinje v zaledju priobalnih mest in prehrano posameznih dejavnosti, ki so značilne za to področje. Slovenska Istra je sestavni del Sredozemlja in tudi njene prehrambne navade temeljijo na sredozemskem načinu prehranjevanja.

O nastajanju knjige in njeni vsebini bosta danes ob 13. uri v Mali loži podrobneje spregovorili dr. Deborah Rogoznica in Tina Pucer Novak. Knjiga, ki predstavlja obsežno znanstveno-raziskovalno gradivo, recepte in sestavine za pripravo jedi, je del projekta dveh koprskih institucij, ki sta si prizadevali ugotoviti, kako je naravni prostor skozi različna zgodovinska obdobja vplival na oblikovanje prehrambnih navad prebivalstva na območju Kopra in njegovega podeželja. Raziskava se je osredotočala na značilnosti prehranjevanja, ki danes tvorijo del kulturne identitete tega območja in pomemben element njegove prepoznavnosti.