DomovNoviceVam je že KLIKnilo?

Vam je že KLIKnilo?

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Po Sloveniji se danes začenja nacionalna preventivna akcija Varnostni pas pod sloganom Vam je že KLIKnilo? Kot so sporočili z agencije za varnost prometa, ki je nosilec akcije, je namen projekta povečati delež uporabe varnostnih pasov na vseh vožnjah in v vseh vozilih ter tako zmanjšati posledice prometnih nesreč.

Z akcijo, ki se bo zaključila 26. marca, želijo povečati delež pripetih voznikov in potnikov med vožnjo, tako odraslih kot tudi otrok, in jih podučiti, kako se pravilno namesti varnostni pas. Dvigniti želijo tudi kulturo zavedanja pomembnosti uporabe varnostnega pasu in tako posledično zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč.

Foto: billingsgazette.com

Uporaba varnostnega pasu tveganje za smrt zmanjša za polovico

Kot so še zapisali na agenciji, dosledna uporaba varnostnega pasu tveganje za smrt in hude poškodbe zmanjša za polovico, za skoraj četrtino pa zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb pri voznikih in sopotnikih na sprednjih sedežih. Na zadnjih sedežih so varnostni pasovi nekoliko manj učinkoviti, a je pripenjanje prav tako smiselno.

V času akcije bo agencija v sodelovanju s policijo, ministrstvom za izobraževanje, nevladnimi organizacijami, šolami in občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter izpitnimi centri in šolami vožnje izvajala različne aktivnosti.

Lani je v Sloveniji umrlo 45 voznikov in 16 potnikov osebnih vozil, 21 od teh oziroma 34 odstotkov jih v času nesreče ni bilo pripetih. Po podatkih agencije varnostni pas uporablja 90 odstotkov voznikov, 92 odstotkov potnikov na sprednjih in 67 odstotkov na zadnjih sedežih. Najbolj pogosto so ljudje pripeti na avtocestah, sledijo regionalne ceste, najnižji delež pripetosti pa je na ulicah znotraj naselij.

Med vožnjo je medtem pripetih 93 odstotkov otrok. Podatki o prometnih nesrečah z udeležbo otrok kažejo, da se v 60 odstotkih primerov poškodujejo kot potniki v vozilu, pogosto, ker niso ustrezno pripeti in nameščeni v otroških varnostnih sedežih. Otroci, nižji od 150 centimetrov, morajo biti nameščeni v otroških varnostnih sedežih, ki so primerni njihovi velikosti in teži, so poudarili.