DomovNoviceVčeraj prepoved tovornega prometa na Bertoški vpadnici – danes dogovor za njeno sanacijo

Včeraj prepoved tovornega prometa na Bertoški vpadnici – danes dogovor za njeno sanacijo

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Čeprav je še včeraj kazalo drugače, se bo, kot vse kaže, sanacija cestišča na Bertoški vpadnici v Kopru naposled začela v naslednjem tednu. Dars se je k temu zavezal z aneksom k prvotnemu štiripartitnemu dogovoru med Darsom, direkcijo RS za infrastrukturo, ministrstvom za infrastrukturo in koprsko občino, ki ga je danes tudi že podpisal, preostali trije podpisniki pa ga bodo podpisali v začetku prihodnjega tedna.

Na Bertoški vpadnici je tako že od zgodnjega popoldneva postavljena nova prometna signalizacija, ki na Bertoški in Ankaranski vpadnici uvaja enosmerni promet v smeri od Bertokov proti Kopru, a zgolj za tovorna vozila nad 7,5 tone. Ko se bodo dela na terenu začela, bo enosmerni prometni režim veljal za ves promet.

»Mi nismo imeli več druge možnosti, stisnjeni smo bili v kot, zato sem šel na razgovor k predsedniku uprave Darsa oz. k upravi Darsa in sem jim jasno povedal, da ne moremo več. Ocenjujemo, da je ta cesta postala prenevarna, ogrožena je varnost njenih uporabnikov. In mi si tega ne moremo privoščiti, da bi bili kakorkoli odgovorni za nesreče. Zato smo rekli, ali sanacijo izvedemo takoj, gremo v polovično zaporo cesto in z deli začnemo takoj ali zapremo cesto. To smo tudi naredili. Na Darsu so verjetno sprva mislili, da ne mislimo resno, ko pa so ugotovili, da mislimo še kako resno se jim je prižgala rdeča luč in smo prišli do tega dogovora,« je včerajšnje dogajanje in odločitve koprske občine pojasnil župan Boris Popovič in dodal, da danes ponovno prihaja do sprememb prometnega režima. »Danes zapiramo polovico cestišča Bertoške vpadnice, polovico pa puščamo prosto za promet, tako da bo pretok tovornega prometa v Luko Koper nemoten, v smeri iz Luke Koper pa bodo tovornjaki preusmerjeni po drugi cesti«.

Tovorna vozila nad 7,5 tone od danes ne smejo več zavijati na Ankaransko vpadnico proti Serminu – zanje je urejen obvoz po Ankaranski cesti mimo trgovskih centrov in turbo krožišča s fontano.

Tovornjaki, ki se bodo ta konec tedna peljali proti Luki Koper, lahko tako ponovno nemoteno vozijo tako po Bertoški kot tudi Ankaranski vpadnici, a le v eno smer. Nazaj bodo namreč morali po obvozu od krožišča pri Porsche-ju Koper desno na Ankaransko cesto in naprej, v smeri turbo krožišča s fontano in hitri cesti proti Ljubljani. Prihodnji teden, ko se bo sanacija začela, bo enosmerni promet začel veljati za vsa vozila, brez izjem.

Ko se bo sanacija začela, bo enosmerni prometni režim na Bertoški vpadnici (smer Bertoki-Koper) začel veljati za vsa vozila, kar pomeni, da nanjo z Ankaranske vpadnice ne bo mogoče zaviti.

Enosmerni prometni režim je začasni ukrep, do izvedbe najnujnejših del

Kot pojasnjujejo na koprski občini gre zgolj za začasni ukrep, ki naj ne bi trajal dlje od tedna dni. V tem času bo Dars oz. koncesionar CPK saniral poškodbe na Bertoški vpadnici in jo v celoti preplastil. Sanacijo bo v celoti financiral Dars, in sicer v vrednosti do 180 tisoč evrov (brez DDV). »V dobrem tednu bodo dela zaključena, cesta bo v celoti sanirana in upam, da do novogradnje, ki naj bi se začela takoj po novem letu, ne bo potrebno cesto ponovno sanirati. Ni pa rečeno, ta cesta oz. ustroj te ceste ni bil namenjen za tako težke tovornjake,« je vnovič pojasnil Popovič.

Po Bertoški vpadnici se danes namreč v povprečju dnevno pelje tudi do 16.500 vozil (od tega 2,800 težkih vozil na dan oz. 17 odstotkov), v letu 2030 naj bi bila ta številka že 27 tisoč vozil na dan (od tega kar 5.200 težkih vozil na dan oz. 19 odstotkov), zaradi česar je cesta danes močno poškodovana in v izredno slabem stanju.

Sanacija bo problematiko nedvomno začasno odpravila, kakšne posledice bi lahko na njej pustile dodatne obremenitve pa danes ni znano. Je pa zato jasno, da se bo, v kolikor gre vse po načrtih, rekonstrukcija Bertoške vpadnice in njena razširitev v štiripasovnico začela prihodnje leto. »Izdelava projektne dokumentacije teče v skladu s terminskim planom,« je za medije danes še enkrat potrdil prvi mož koprske občine Boris Popovič.