DomovNoviceVabljeni v Gažon na poletne Večere na placu

Vabljeni v Gažon na poletne Večere na placu

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

To poletje se vračajo Večeri na placu, ki ponujajo raznovrsten kulturni program. Letos jih bo gostila istrska vas Gažon. Prvi večer se bo pričel v torek, 2. julija, na ploščadi pri Kulturnem domu Jadran, program za vse okuse in generacije pa bo potekal vsak drugi torek vse do septembra.

Večeri na placu, ki jih organizira Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper v sodelovanju z JSKD – Območno izpostavo Koper in Turističnim društvom Gažon, v čudovitem istrskem ambientu ponujajo zanimiv kulturni program, od narečnega večera do glasbenega koncerta lokalnih izvajalcev. Sproščeni torkovi večeri v strnjeni istrski vasici so odlična priložnost za spoznavanje Istre in njene kulturne dediščine ter druženje s sovaščani, prijatelji, sodelavci ali družino.

Otvoritev z narečnim večerom

V torek, 2. julija, bo program otvoril Librisov narečni večer s koncertom Zingelci. Istrska skupina, ki jo trenutno sestavljajo trije člani, izvajajo značilne ljudske plesne motive iz tega področja kot so: šaltin, mafrina, šete paši, do paši, mazurka , cotić in druge. O Gažonu nekoč in danes (»ambot eno denes«)  bodo pripovedovali: Nadja Mesesnel in Marino Debernardi ter vaški otroci, ki obiskujejo Osnovno šolo Šmarje, z mentorico Natašo Bodlaj.  Gostje bodo članice Kulturnega in športnega društva Šátor Štorje, ki bodo uprizorile skeč Štorske mlekarice, in dr. Stanislav Renčelj, avtor knjige Mlekarice, potovke in prevozniki na poti v Trst.

Koncert Nike Solce

Nika Solce je vsestranska umetnica, ki svojo glasbeno govorico združuje z ljudskim izročilom. Glasba, ki jo izvaja z različnimi glasbeniki in mednarodnimi zasedbami, je preplet ljudskega izročila, avtorske glasbe in uglasbitev poezije Franceta Prešerna, Ferija Lainščka, Srečka Kosovela, Alme Karlin ter drugih priznanih slovenskih poetov. Njena interpretacija poslušalca povabi v samosvoje svetove pesnikov, ki skozi uglasbitve zažarijo v povsem novi luči. Prisluhnili ji bomo lahko v torek, 16. julija, ob 20.30 v Gažonu, ko se bo predstavila s solo koncertom uglasbene poezije Srečka Kosovela in svetovne popotnice Alme M. Karlin.

Plesno-gledališki performans

Pêro Sŕce je istrijanski karnevalski poet, ki bo v torek, 30. julija, ob 20.30, nastopil skupaj s plesno skupino Kulturno umetniškega društva Format.  V sklopu performansa se bo izvedel poetično plesni nastop podprt z glasbo glasbenikov zavoda Trite. Obeta se obilo dobrih verzov, prav zagotovo pa veliko pristne radoživosti z elementi sodobne umetnosti.

Filmski večer

Potujoči kino se bo ustavil v Gažonu in obiskovalce v torek, 13. avgusta, ob 20.30 popeljal med filmsko poslastico evropskega ali slovenskega filma. Gre za večer Kino Istra, potujočega kina, ki  v istrske kraje, v katerih ni kinematografov, pripelje bogat filmski program, namenjen vsem generacijam.

Koncert okteta  

Večere na placu bomo zaključili v torek, 27. avgusta, s koncertom skupine Oktet Aljaž. Fantovska zasedba poje zakladnico istrskih in slovenskih pesmi, ki jih dopolnjujejo s popevkami, gospeli in drugimi stili. Umetniški vodja Okteta Aljaž je od ustanovitve dalje akademski glasbenik in baritonist Matej Lazar. Pod njegovo taktirko prepevajo še: prva tenorista Fabjo Tuljak in David Mittendorfer, druga tenorista Goran Markučič in Maks Bembič ter basista Janko Rušt in Matjaž Kljun. Za njimi so številni koncerti tako v Sloveniji kot tujini. Najbolj aktivni so v lokalnem okolju slovenske Istre, kjer nadaljujejo pevsko tradicijo večkulturnosti tega okolja.

Foto: Jaka Ivančič, arhiv ZMKT