DomovNoviceVOLITVE 2018: Kakšna bo sestava osmega sklica državnega zbora?

VOLITVE 2018: Kakšna bo sestava osmega sklica državnega zbora?

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob 7. uri se je po državi odprlo več kot 3000 volišč za predčasne državnozborske volitve. Volivci svoj glas lahko oddajo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk. Kakšna je bila volja volivcev, bo znano pozno zvečer, ko bodo jasni obrisi nove sestave državnega zbora.

Do 19. ure bo odprtih 3015 rednih volišč ter 55 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Danes ima 1.714.376 volilnih upravičencev priložnost, da izberejo novo 90-člansko sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Izbirali bodo med 1636 kandidati, ki se za poslansko funkcijo potegujejo na 25 listah političnih strank.

V minulem tednu so volivci na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja. Tega volivec skupaj z veljavnim osebnim dokumentom prinese s seboj na volišče, a volil bo lahko tudi, če obvestila ne bo imel pri sebi, in sicer na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s posebnim potrdilom. Tega mu bodo lahko tudi danes izdali na upravni enoti.

Foto: arhiv ekoper.si

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk

Na volišču bo volivec prejel glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka ob imenu liste, ki je pred imenom kandidata. Glasovnica pa bo veljavna tudi, če bo volivec sicer glasoval drugače, vendar bo njegova volja jasno razvidna.

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od političnih strank. Prijave kršitev volilnega molk je mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Volilne komisije bodo ugotavljale volilno udeležbo do 11., do 16. in do 19. ure. Po zaprtju volišč bodo najprej znani izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo nekatere medijske hiše.

Nato pa bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen. Volja volivcev bo razvidna pozno zvečer, ko bo prešteta večina glasovnic z današnjega glasovanja.

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 11. junija. Uradni izidi naj bili znani do 15. junija, ko bo torej dokončno znano, kakšna bo sestava osmega sklica državnega zbora.