DomovNoviceVrača se mednarodno obmejno srečanje Forum Tomizza

Vrača se mednarodno obmejno srečanje Forum Tomizza

KulturaNaši krajiNovicePogovoriProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper, Trst in Umag bodo ponovno gostili že 23. mednarodno obmejno srečanje Forum Tomizza, ki bo med 16. in 21. majem na različnih lokacijah ponudil niz kulturno obarvanih dogodkov. V sklopu foruma bodo lahko obiskovalci uživali ob predstavitvah knjig, razstavah, performansih, literarnih poteh, pesniških nastopih in simpoziju. Letošnje geslo srečanj je Kaos Kairos.

»Letošnji Forum, ki nosi pomenljiv naslov KAOS KAIROS, izhaja iz negotovosti in nepredvidljivosti, ki sta ju pandemija in nova vojna in prinesli v naša življenja. Iz katastrofalnega kaosa, ki razgrajuje intimne in družbene svetove, iščemo točko preobrata: pravo odločitev v pravem času. S Kairosom, pojmom srečnega trenutka. Razpravljamo o torej o spremembi, ki ponuja rešitev iz zmede, takšni, ki zmore razpreti navdihujočo perspektivo našemu notranjemu in javnemu življenju in pomaga prestopiti v nov čas. Skratka, tako kot pisatelj Tomizza v svojem času: sredi kaosa hrepenimo po Kairosu,« so zapisali organizatorji v medijskem sporočilu.

Mednarodna obmejna srečanja Forum Tomizza so ustanovili v spomin na istrskega pisatelja Fulvia Tomizzo, ki je zaradi svoje kulture, identitete in nacionalnosti sprejemljiv za vse etnične skupine, ki poseljujejo pokrajine ob severnem Jadranu. V prvih letih so se na srečanjih ukvarjali predvsem z literarnim opusom pisatelja, zatem pa se usmerili tudi v iskanje odgovorov na aktualna vprašanja.

V sklopu dogodkov Forum Tomizza bodo v četrtek, 19. maja, ob 16. uri v Mali loži pod Pretorsko palačo otvorili razstavo Portreti Tomizziani 2019-2021 / Ritratti Tomizziani 2019-2021, avtorja Roberta Sironija.

Med zanimivimi gosti letošnjega Forum Tomizza so Darja Betocchi, Loredana Bogliun, Katja Hrobat Virloget, Vid Karlovšek, Maja Klarić, Gorazd Kovačič, Martin Lissiach, Stefano Lusa, Slavica Marin, Federica Marzi, Azra Nuhefendić, Iztok Osojnik, Piero Purini, Aljoša Pužar, Veronika Simoniti, Selma Skenderović, Lara Sorgo, Agata Tomažič, Damir Uzunović, Nora Verde, Nikola Vučić, ki bodo s svojo prisotnostjo in predstavitvami v nizu dogodkov samemu Forumu Tomizza dodali še dodaten kulturno umetniški pečat mednarodnega srečanja.

Več informacij o letošnjem programu Forum Tomizza na povezavi.

Foto: Forum Tomizza, MOK