DomovNoviceVrača se prvomajsko praznovanje na Socerbu

Vrača se prvomajsko praznovanje na Socerbu

Naši krajiNoviceObvestilaProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob mednarodnem prazniku dela, ki je priložnost za zaslužen oddih od dela, bodo po vsej državi potekale različne prireditve. V soboto, na predvečer praznika, bodo zagoreli številni kresovi, naslednji dan pa bodo na vrsti pohodi in druženja v znamenju boja za delavske pravice. Tradicionalno kresovanje bo potekalo na Markovcu, ki ga bo spremljal pohod z baklami, Socerb pa bo po treh letih znova prizorišče prvomajskega praznovanja. Ob tej priložnosti bo občina tudi uradno namenu predala prenovljeno cesto Kastelec–Socerb.

Praznovanje mednarodnega praznika dela na Socerbu je bilo od nekdaj tradicionalna in izredno dobro obiskana prireditev, ki je žal pred leti nekoliko zamrla. Mestna občina Koper je pred tremi leti uspešno obudila prvomajsko praznovanje, vendar so bili ukrepi za omejitev širjenja covida-19 v preteklih dveh letih usodni za prvomajska srečanja. Pester kulturni in glasbeni program ter raznolika kulinarična ponudba bodo v nedeljo, 1. maja, na Socerb ponovno privabili številne, ki si želijo mednarodni praznik dela obeležiti v prijetni družbi na enem najlepših razgledov pri nas.

Dogajanje se bo začelo že ob 8. uri s prvomajskim pohodom skozi Socerb, mimo Kastelca, Ospa, vasi Prebeneg in nazaj v Socerb, ki vam bo v zmernem tempu vzel približno dve uri in pol. Pot je nezahtevna in zato primerna tudi za družine z otroki. Program, ki je prilagojen različnim generacijam, se bo začel ob 10. uri z različnimi glasbenimi skupinami in kulturnimi ustvarjalci. Med drugim bodo nastopili Gledališka skupina Dekani, Folklorna skupina Val Piran, najmlajši obiskovalci pa se bodo razveselili animacije Vesele rokice Spongebob. Za dodatno zabavo bodo poskrbeli Klapa Capris, DJ Merenge in skupina Gedore ter voditelja Radia Capris Suzi in Špeh. Na voljo bodo tudi jedi z žara in druga gostinska ponudba, prav tako bo ustrezno poskrbljeno za parkirišča obiskovalcev. Vstop na prireditev bo prost.

Obiskovalce prosimo za strpnost in dosledno upoštevanje prometne signalizacije ter navodil rediteljev, saj bo le tako obisk prvomajskega praznovanja še prijetnejši.

Na predvečer praznika tradicionalno kresovanje

V počastitev 1. maja bodo na predvečer praznika v Obalni sindikalni organizaciji – KS 90 organizirali tradicionalno prireditev na Markovcu. Do tja se bodo udeleženci odpravili iz koprske Taverne, kjer se bodo zbrali ob 19.30. Z baklami se bodo sprehodili do kresišča ob Osnovni šoli Antona Ukmarja, kjer jih bo nagovoril generalni sekretar sindikata Damjan Volf. Ogenj bo zagorel predvidoma ob 20.30 ob spremljavi Pihalnega orkestra Marezige.

Foto: Vojko Rotar