DomovNoviceZačela se je gradnja zadrževalnika Semedelska bonifika

Začela se je gradnja zadrževalnika Semedelska bonifika

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Ukrepi, ki jih Mestna občina Koper izvaja z namenom zaščite pred podnebnimi spremembami, bodo kmalu vidni tudi na terenu. V sklopu projekta ECO2SMART in projekta Izboljšanje kakovosti in dostopnosti zelene mestne infrastrukture na območju Športno-rekreacijskega centra Bonifika (krajše Zelena infrastruktura Bonifika) se je v teh dneh začela gradnja zadrževalnika vode.

1.267.090,91 evra vreden projekt Zelena infrastruktura Bonifika je sestavljen iz dveh delov: gradnje zadrževalnika Semedelska bonifika in gradnje kolesarskega poligona oziroma pumptracka Koper. Naložba bo sofinancirana iz projekta Izboljšanje kakovosti in dostopnosti zelene mestne infrastrukture na območju ŠRC Bonifika (mehanizem Celostne teritorialne naložbe) v višini 810.642,54 evra in iz projekta ECO2SMART (program Interreg Italija-Slovenija) v višini 150.478,90 evra. V letu 2024 bo projekt sofinancirala tudi Fundacija za šport, in sicer v višini 56.357 evrov, razliko pa bo prispevala Mestna občina Koper.

Medtem ko je javni natečaj za izbiro izvajalca izgradnje poligona še v teku, pa je občina v maju podpisala pogodbo z izbranim izvajalcem gradnje zadrževalnika vode. Koprsko podjetje Grafist je opravilo vsa potrebna pripravljalna dela in začelo graditi zadrževalnik. Gradnja bo predvidoma trajala 13 mesecev.

Zadrževalnik Semedelska bonifika bo v osnovi vodnogospodarski objekt, a bo z lično krajinsko ureditvijo nadgrajen v uporabno parkovno površino in primeren življenjski prostor za rastline ter živali. Njegova izgradnja bo zajemala še ureditev odvodnega sistema območja Semedelske bonifike in struge kanala Grande ter prestavitev komunalnih vodov.

Kasneje bo občina zagotovila še ustrezno infrastrukturo za izvajanje športa na prostem z izgradnjo kolesarskega poligona. Med poligonom in zadrževalnikom vode bo potekala ozelenjena in osvetljena povezovalna pot, opremljena z urbano opremo. Območje na Semedelski bonifiki bo tako postalo prostor urbanega življenja, druženja, sprostitve in rekreacije.

Foto: MOK