DomovNoviceZačela se je ureditev urbanega morskega parka pred Žusterno

Začela se je ureditev urbanega morskega parka pred Žusterno

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred nekaj tedni so se na območje med ustjem Badaševice in Žusterno vrnili gradbeni stroji. Občina je začela tretjo in hkrati zadnjo fazo celovite ureditve obalnega pasu, kjer bo že to poletje zaživel sodoben urbani obmorski park, namenjen druženju, aktivnemu preživljanju prostega časa in različnim športnim dejavnostim. Zaradi del si obstoječo kolesarsko stezo delijo tako pešci kot kolesarji, na delu pred Žusterno se kolesarska steza znova loči od pešpoti in je speljana čez parkirišče.

Mestna občina Koper je zaključno fazo revitalizacije območja med ustjem Badaševice in Žusterno na javnem razpisu poverila družbi Grafist, d. o. o., ki bo naložbo izpeljala za 1.815.397,94 evra. Občina je projekt prijavila tudi na drugo fazo Povabila Združenja mestnih občin Slovenije k predložitvi vlog za sofinanciranje operacij prednostne naložbe 6.3 z mehanizmom Celostnih teritorialnih naložb, prek katerega si obeta pridobiti 770.555,26 evra nepovratnih sredstev.

Trenutno je v teku ureditev nasipa in dvig terena do predvidene kote 2,8 metra nadmorske višine, ki zagotavlja poplavno varnost celotnega območja. Sledila bo dokončna ureditev skalometa, kjer bodo na delu postavili velike betonske plošče (prefabrikate), na katerih bodo lahko občanke in občani ter obiskovalci počivali, se sončili ali preprosto družili. Poleg tega bodo na treh mestih nasuli prodec in tako poskrbeli za še lažji in bolj varen dostop do morja.

Celotno območje bodo tudi ozelenili in zasadili več značilnih mediteranskih dreves in grmovnic, med katerimi bodo prevladovali alepski bori, pinije in koprivovci, ureditev pa sklenili z urbano opremo in pešpotjo, ki bo smiselno povezovala vsebine tega območja. Končne vsebine bodo prostoru sicer vdahnili ljudje, torej uporabniki, ki bodo od prihajajočega poletja dalje uporabljali ta prostor. Tu bodo imeli možnost druženja, aktivnega preživljanja prostega časa ali oddiha.

Zaradi del so pred dnevi združili kolesarsko in pešpot, ki se znova razdružita pred Žusterno, kjer se kolesarska pot umakne pešcem in prečka tamkajšnje parkirišče. Vse udeležence v prometu prosimo, da dosledno spoštujejo prometno signalizacijo in tako poskrbijo za svojo varnost. Sprememba prometnega režima bo v veljavi predvidoma do maja.

Občankam in občanom ter drugim uporabnikom se za razumevanje že vnaprej zahvaljujemo.