DomovNaši krajiZačela so se dela za izgradnjo nove plezalne stene

Začela so se dela za izgradnjo nove plezalne stene

Naši krajiNoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob Plezalnem centru Koper na Bonifiki so se začela dela za izgradnjo popolnoma nove plezalne stene, ki bo skupaj z obstoječo infrastrukturo združevala discipline balvanskega, hitrostnega in težavnostnega plezanja. Naložba v vrednosti 737.504,8 evra bo sklenjena predvidoma poleti.

V okviru del bo izbrani izvajalec del, podjetje Grapri, d. o. o., ob glavnem vhodu v Plezalni center Koper na Bonifiki zgradil zunanjo plezalno steno, ki bo funkcionalno razdeljena na težavnostno in hitrostno plezanje. Večji del plezalne stene bo namenjen težavnostnemu plezanju, različne plezalne plošče pa bodo razvrščene v več smeri in nameščene pod različnimi nakloni. Navpične proge za hitrostno plezanje bodo postavljene na nekoliko odmaknjenem visokem stolpu na levi strani stene. Obe plezalni površini bosta na vrhu povezani z nadstrešnico, ki bo služila za stabilizacijo objekta, hkrati bo nudila zaščito pred močnim soncem, dežjem in vetrom.

Zaradi slabo nosilnega terena je predvideno globoko temeljenje objekta z mikropiloti dolžine 27 metrov. Vrednost naložbe znaša 737.504,8 evra, od katerih bo 55.000 evrov nepovratnih sredstev Fundacije za šport.

Z gradnjo zunanje plezalne stene za težavnostno in hitrostno plezanje bo koprski plezalni center, ki se že ponaša z notranjo balvansko steno, kot prvi v Sloveniji na enem mestu združeval vse tri plezalne discipline. Na ta način bo lahko Koper gostil večja mednarodna plezalna tekmovanja in imel možnost postati uradni pripravljalni center za slovensko reprezentanco. Prvo večje tekmovanje bo Koper gostil že septembra, od 2. do 3. septembra 2022 bo namreč Plezalni center Koper prizorišče svetovnega pokala v športnem plezanju.