DomovNoviceZadnji rok za prijavo kandidatov na jesenski izpitni rok mature

Zadnji rok za prijavo kandidatov na jesenski izpitni rok mature

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je zadnji rok za prijavo kandidatov k splošni maturi in k izpitu iz maturitetnega predmeta v jesenskem izpitnem roku na šoli. Pisne izpite bodo opravljali med 24. in 30. avgustom, od 4. septembra pa bodo šole izvajale tudi ustne izpite. Z rezultati bodo kandidati seznanjeni na šolah 16. septembra.

S pomočjo svoje šifre si bodo rezultate jesenskega izpitnega roka splošne mature od 7. ure kandidati ogledali tudi na spletu.

Sicer pa rezultati letošnje splošne in poklicne mature spomladanskega roka kažejo na več kot 93-odstotno uspešnost. Tako na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport kot na državnem izpitnem centru so z rezultati zadovoljni, saj da bistvenih odstopanj od preteklih let ni. Novost letošnje mature je izdajanje certifikatov za znanje tujega jezika.

Danes je zadnji rok za prijavo kandidatov k splošni maturi in k izpitu iz maturitetnega predmeta v jesenskem izpitnem roku.

Spomladanski izpitni rok uspešen za večino maturantov

Splošno maturo spomladanskega izpitnega roka je na 83 šolah opravljalo 6376 kandidatov, kar je manj kot lani (6890). Maturo je opravilo 5699 kandidatov, kar je 93,45 odstotka. Lani je bilo uspešnih 94,40 odstotka kandidatov.

Poklicno maturo spomladanskega roka so skupaj opravljali 8003 kandidati, od tega 6890 dijakov in 1113 ostalih. Uspešnih je bilo 7528 kandidatov, kar je 93,2 odstotka vseh. Mednarodno maturo je opravljalo 62 dijakov, od tega 22 tujcev.

Novost letošnje mature je izdajanje certifikatov z evropsko ravnjo znanja tujega jezika za angleški, nemški, italijanski, francoski in španski jezik. Tako bo pri splošni maturi izdanih 5086 certifikatov, pri poklicni pa 3254.