DomovNoviceZaradi silovitega neurja v Kopru opravljenih 140 intervencij

Zaradi silovitega neurja v Kopru opravljenih 140 intervencij

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj, nekaj po 12. uri, je območje slovenske Istre prizadelo hudo neurje. Začelo se je z intenzivnimi padavinami in močnim vetrom. Posledice so bile odkrite strehe, podrta drevesa, zemeljski plazovi in zalite ceste ter objekti. Samo v Kopru je bilo včeraj popoldne s strani gasilcev in civilne zašite ter Marjetice in CPK opravljenih preko 140 intervencij. Tudi danes se bo nadaljevalo deževno vreme s krajevnimi nevihtami. Agencija za okolje je zaradi možnosti izdatnih padavin izdala oranžno opozorilo za večji del države, tudi za slovensko Istro, kjer se dopoldne lahko razlije morje.

Včerajšnje neurje je v slovenski Istri odkrilo več streh stanovanjskih, javnih in gospodarskih objektov. V koprski občini je silovit veter poškodoval streho na Osnovni šoli Šmarje in nadkrito tribuno na stadionu Bonifika. Podrtih je bilo veliko dreves, ki so tudi povzročila škodo na objektih in vozilih ter ovirala cestni promet.

Padavinske vode niso uspele odtekati v kanalizacijske sisteme in so poplavile številne ceste, ulice in trge ter tudi stanovanjske in druge objekte. Nekaj časa sta bili pod vodo Pristaniška ulica in Severna obvoznica, poplavljen je bil tudi Prešernov trg, kjer je voda zalila nekaj tamkajšnjih lokalov, in dobršen del parkirišča za tržnico.

Intenzivne večurne padavine so razmočile zemljino in napolnile hudournike. Sprožilo se je več zemeljskih plazov – samo v Kopru so jih občani prijavili več kot 20. Hudourniki so dosegli maksimalne pretoke in marsikje poplavili. Zaradi intenzivnih padavin in visoke plime je Badaševica narasla, situacija je bila kritična zlasti v Šalari, kjer so pred poplavljanjem s prečrpavanjem padavinske vode v Badaševico za las uspeli rešiti stanovanjske hiše na depresijskem območju na Partizanski ulici. Manj sreče so imeli objekti ob Cesti Marežganskega upora, kjer so padavinske vode poplavile nekatere objekte ob cesti.

Po do zdaj znanih podatkih se je v neurju poškodovala ena oseba – v Luki Koper je strela zadela gasilca, ki pa je k sreči udar preživel.

Samo v Kopru je bilo včeraj popoldne s strani gasilcev in civilne zašite ter Marjetice in CPK opravljenih preko 140 intervencij. Na delu je bilo 117 gasilcev iz Gasilske brigade Koper in vseh gasilskih društev v MOK. Po podatkih Agencije za okolje (Arso) je v dobrih treh urah v Kopru padlo tudi do 180 litrov padavin na kvadratni meter. Gre za izreden vremenski pojav intenzitete, ki je v Kopru ne pomnimo. Žal se dogodek pridružuje številnim ujmam izrednih razsežnosti, ki smo jim priča letos v Sloveniji. Koprska civilna zaščita opaža, da se frekvenca in intenziteta izrednih vremenskih pojavov v zadnjih dvajsetih letih povečuje.

Nevarno dogajanje možno tudi danes

Danes bodo ekipe nadaljevale čiščenje plazov na cestah. Ti so bili še posebej številni v stari Šalari, Olmu in Semedeli. Ravno tako se bo nadaljevalo z odstranjevanjem drugih posledic neurja. V naslednjih dneh se bo preverilo stanje oz. škodo, ki jo je povzročilo neurje.

Tudi danes se bo sicer nadaljevalo deževno vreme s krajevnimi nevihtami. Predvsem v severni in vzhodni Sloveniji bodo reke še naraščale, možna so razlivanja na izpostavljenih območjih. Agencija za okolje je zaradi možnosti izdatnih padavin izdala oranžno opozorilo za večji del države, tudi za slovensko Istro, kjer se dopoldne lahko razlije morje.

Foto: MOK