DomovNoviceZaradi suše tudi prepoved uporabe pitne vode v kmetijstvu

Zaradi suše tudi prepoved uporabe pitne vode v kmetijstvu

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Z današnjim dnem se prepoved nenujne uporabe pitne vode v slovenski Istri širi tudi na zalivanje kmetijskih površin in druge rabe v kmetijstvu. Neposreden vzrok za takšno odločitev je zaostrovanje sušnih razmer in nadaljnje upadanje razpoložljivih vodnih virov, so sporočili iz Rižanskega vodovoda Koper.

Tudi v prihodnje veljajo  vsi do zdaj že sprejeti ukrepi. Do nadaljnjega so izklopljeni zalivalni sistemi na javnih zelenicah, zaprti tuši na vseh plažah, izklopljene fontane in vodni motivi na javnih površinah. Prepovedano je zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo. Komunalna podjetja bodo še naprej drevesa in cvetlične grede zalivala samo iz možnih vodnih zajetij in drugih vodnih virov.

Na Rižanskem vodovodu prosijo vse občane, da dosledno upoštevajo prepovedi, ker se samo na ta način lahko izognemo prekinitvam v dobavi vode že pred koncem meseca.

Nekateri odjemalci so v preteklih dneh Rižanski vodovod obveščali tudi o primerih kršitev prepovedi. Za obravnavno kršitev so pristojne inšpekcijske službe, zato uporabnike prosijo, da v podobnih primerih pokličejo na telefon 080 44 49.

Foto: MOK in Marjetica Koper