DomovNoviceŽupan Boris Popovič upa, da si bo Cerar premislil

Župan Boris Popovič upa, da si bo Cerar premislil

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski župan Boris Popovič se je včeraj popoldne v Ljubljani sestal s premierjem Mirom Cerarjem in mu predstavil svoje pomisleke glede zakona o drugem tiru. Kot je ocenil po sestanku, je Cerar glede podrobnosti projekta pomanjkljivo informiran. Popovič se sicer zavzema za državno financiranje projekta brez udeležbe tujih držav in gradnjo dvotirne proge.

Kot je po sestanku v izjavi za medije povedal župan Boris Popovič, je dobil občutek, da so sodelavci Cerarju prikrivali določene informacije. Cerar je sicer po njegovih besedah izrazil zaupanje v svoje službe, a kljub temu napovedal, da bo premisleke koprskega župana preveril. Nato se bodo znova sestali in skušali zbližati stališča.

“Že prej sem bil prepričan oziroma sem upal, da predsednik vlade nima vseh podatkov. Kot sem ugotovil, jih tudi nima. Upam, da bo, ko jih bo izvedel, ustrezno reagiral in končal mandat,” je poudaril župan Boris Popovič. Foto: Vojko Rotar

Boris Popovič: “Že prej sem bil prepričan oziroma sem upal, da predsednik vlade nima vseh podatkov. Kot sem ugotovil, jih tudi nima.”

Župan Boris Popovič je napovedal, da bodo zaenkrat nadaljevali z aktivnostmi v podporo referendumu, upa pa, da si bo Cerar v tem času premislil “in da bo naredil vse, da se ta za našo državo škodljiv zakon prekine in da se gre čim prej na razpis”. Na razpisu bi bilo po ocenah koprskega župana jasno razvidno, kakšna bo cena projekta, na njem pa ima država tudi vedno možnost zavrniti določeno ponudbo.

“Že prej sem bil prepričan oziroma sem upal, da predsednik vlade nima vseh podatkov. Kot sem ugotovil, jih tudi nima. Upam, da bo, ko jih bo izvedel, ustrezno reagiral in končal mandat,” je poudaril župan Boris Popovič.

Drugi tir bi moralo po njegovem mnenju graditi državno podjetje, kot so Slovenske železnice. Dodatnih 200 milijonov evrov stroškov za državo pa ne bi smelo predstavljati težave, saj bi se vložek med drugim povrnil prek Luke Koper.

Kot je pojasnil župan Boris Popovič, mu je Cerar sicer dal namig, da razmišljajo o dvotirni progi, a zakon te možnosti kljub vsemu ne predvideva. Zato si želi, da bi bilo pred začetkom gradnje jasno določeno, da bo proga dvotirna. Foto: montaža ekoper.si

Cerar namignil, da razmišljajo o dvotirni progi

Cerarju je ob tem očital, da je glede drugega tira prepričan le v to, da ga hočemo narediti čim prej. Kot je izpostavil, sicer razume, da premier zaradi obilice obveznosti ne more biti obveščen o vsem, a se mu zdi prav, da se ustrezno odzove in preveri, ko ga nekdo opozori na dejstva.

Kot je pojasnil župan Boris Popovič, mu je Cerar sicer dal namig, da razmišljajo o dvotirni progi, a zakon te možnosti kljub vsemu ne predvideva. Zato si želi, da bi bilo pred začetkom gradnje jasno določeno, da bo proga dvotirna.

Premier po besedah koprskega župana ni vztrajal niti glede sodelovanja Madžarske v projektu, kar koprski župan pripisuje nasvetom Cerarjevih svetovalcev, ki da so na podlagi aktualnega dogajanja presodili, da bi bilo stališče koristno prilagoditi.

Koprski župan je tudi prepričan, da je v ozadju projekta drugega tira privatizacija Luke Koper. Ni sicer nujno, da se bo to zgodilo takoj, v 45 letih pa zagotovo, je ocenil. Foto: youtube.com

Koprski župan ne razume, zakaj vztrajati pri Madžarski

Ob tem je župan Boris Popovič izpostavil, da niti ne razume, zakaj vztrajati pri Madžarski, ki za Luko Koper ni tako vitalnega pomena.

“Vsaka taka kombinacija z neko zaledno državo je popolnoma absurdna in nepotrebna,” je poudaril.

Cerar koprskega župana Borisa Popoviča sicer ni neposredno pozval k prekinitvi referendumskih aktivnosti, a kot je dejal župan Mestne občine Koper “seveda ne more biti zadovoljen s tem mojim načinom razmišljanja in delovanjem, tako kot tudi jaz nisem zadovoljen z njegovim”.

“Povedal mi je, da sem ga razočaral, jaz pa, da me je razočaral on,” je povedal in ob tem poudaril, da ga Cerar ni razočaral osebno, temveč s svojim načinom razmišljanja glede tega konkretnega vprašanja.

Župan Boris Popovič je potegnil tudi vzporednice s projektom Teš 6, pri čemer je izpostavil, da drugi tir že v osnovi stane več. Prepričan je tudi, da je v ozadju projekta drugega tira privatizacija Luke Koper. Ni sicer nujno, da se bo to zgodilo takoj, v 45 letih pa zagotovo, je ocenil.