DomovNoviceŽupan okronal novo vinsko kraljico slovenske Istre

Župan okronal novo vinsko kraljico slovenske Istre

KulturaNaši krajiNoviceProsti časSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Klet Vinakoper je v sodelovanju z Društvom vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre ter restavracijo Kogo včeraj organizirala Martinovanje 2023 z naslovom 15 odtenkov Istre. Letošnje martinovanje je bilo v soju dobrodelnosti, saj so poleg bogatega programa ekskluzivno predstavili dobrodelno vino 15 odtenkov rdeče, ki je prvi tovrstni projekt v Sloveniji.

Dobrodelna nota, ki je letos objemala martinovanje je bila v samem ospredju že od samega začetka. Z željo po povezovanju se je tako v Hiši Refoška kleti Vinakoper zbralo 15 vinarjev iz vseh štirih občin slovenske Istre. Tako je bilo mogoče, poleg vin Vinakoper, poskusiti tudi vina iz kleti: Mahnič, Bordon, Montis & Eko Laura, Dorjano & Robi Korenika, Korenika & Moškon, Krmac, Kralj, Zaro, Štule, Hreščak, Santomas, Markovič, Jogan in Rojac.

Poleg same degustacije mladih vin so na martinovanju imenovali botro Malvazije in botra Refoška za letnik 2023. To sta postala Katja Jerič (Mercator) in Rok Kvaternik (Založba Rokus Klett). V kleti so prepričani, da bosta oba zagotovo poskrbela, da bo širjenje dobrega glasu o vinih po naši deželi in svetu uspešno in slišno. Na dogodku pa so poleg botrov izbrali tudi novo vinsko kraljico slovenske Istre – Nejo Mihelj, ki jo je okronal župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Času primerno so vinarji največ pozornosti namenili mladim vinom, seveda pa so poskrbeli tudi za posebnosti starejših letnikov. Številni ljubitelji žlahtne kapljice, prijatelji in poslovni partnerji kleti Vinakoper so poleg vin uživali v izbranih okusih kulinaričnih presežkov restavracije Kogo, katera se je letos razveselila naziva Michelin selection 2023.

Rdeča nit dogodka – dobrodelnost, pa se je najbolj kazala v premieri dobrodelnega vina z imenom 15 odtenkov rdeče, v katerega so združeni refoški 15-ih istrskih vinarjev, in je kot ekskluzivna polnitev v omejenih količini 1.000 steklenic naprodaj le v Vinskem butiku Vinakoper.

»Vinakoper ima globoko zakoreninjeno zavezanost skupnosti in trajnostnemu načinu življenja. Zato smo ponosni, da poleg prizadevanj za ustvarjanje izjemnih vin promoviramo tudi povezanost z lokalno skupnostjo. To je del naše vizije, saj verjamemo, da vino ni le pijača, temveč je neke vrste vez med ljudmi, ki (ob zmernem in odgovornem pitju) prinaša radost in sodelovanje. Iz tega se je rodila ideja o dobrodelnem projektu in dobrodelnem vinu 15 odtenkov rdeče, ki združuje vina 15 istrskih vinarjev. Izkupiček od prodaje slednjega bomo namenili žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji, verjamem, da lahko skupaj naredimo veliko in pomagamo tistim, ki potrebujejo našo podporo,« je na dogodku izpostavil Borut Fakin, direktor kleti Vinakoper.

Dogodek je z glasbenimi inserti popestrila mlada in talentirana pevka Anea Mlinar, za ljubitelje elektronske glasbe pa je poskrbel DJ Funkastik.

Foto: Jaka Ivančič