DomovNoviceŽupan podelil priznanja krvodajalcem jubilantom in vitezom krvodajalstva

Župan podelil priznanja krvodajalcem jubilantom in vitezom krvodajalstva

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je v Pretorski palači potekala svečana podelitev priznanj krvodajalcem jubilantom in vitezom krvodajalstva. Dogodka se je udeležil župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je v svojem govoru poudaril pomen krvodajalstva in plemenitega dejanja, ki lahko nekomu povrne zdravje ali reši življenje.

»Krvodajalstvo je množična in plemenita dejavnost. Je vrednota, ki se prenaša iz starejših na mlajše, saj je kri najdragocenejše darilo življenja. Dati del sebe za življenje drugega je gotovo ena najlepših gest, kar jih je človek sposoben narediti. Je častno dejanje, ki od posameznika zahteva le malo, a naredi veliko. Pomoč sočloveku spremeni naš pogled na svet,« je z uvodnimi besedami Nina Luša napovedala slavnostno podelitev priznanj dvanajstim jubilantom in dvema humanitarnima organizacijama iz Hrvaške in Italije, ki sta v času epidemije s prostovoljci sodelovali s koprskim Rdečim križem.

»Prav je, da se plemenita dejanja včasih tudi nagradijo, pa ne z dejanji, temveč z besedo. Vsak krvodajalec je nekaj posebnega, a hkrati so si vsi krvodajalci zelo podobni, vsaj v dobrih delih, saj z darovanjem krvi vsakodnevno rešujejo mnogo dragocenih življenj,« je v svojem govoru poudarila predsednica RKS Območnega združenja Rdečega križa Koper Marta Vrčon Komel in dodala: »Obisk na številnih krvodajalskih akcijah dokazuje, da krvodajalstvo ostaja v Sloveniji najbolj množična solidarnostna akcija državljanov, na kar smo lahko vsi zelo ponosni. Zlasti ko se številke njihovih darovanj zapisujejo s trimestno številko.«

Za stokrat darovano kri v letu 2019 so priznanje Vitez krvodajalstva prejeli Vladimir Čok, Zvonko Poropat, Boris Ahlin, Živoslav Marjanović. Za leto 2020 pa so se priznanja razveselili Jadran Furlanič, Luka Jurkovič, Iztok Vuković, Mitja Pavšič, Jelka Lahajnar in Breda Birsa.

Kar šest vitezov krvodajalstva je plemenito dejanje opravilo več kot stokrat. Robert Živec je kri daroval 110-krat. Za 120-krat darovano kri so priznanja prejeli Valter Saksida, Tomislav Bizjak in Marino Kobal. Za 130-krat opravljeno plemenito dejanje je priznanje prejel Mojmir Kunej, za 140-krat darovano kri pa se je priznanja razveselil Bojan Poš.

Posebno priznanje je prejel Vitez krvodajalstva Iztok Vidmar, ki je kri daroval izjemnih 160-krat.

Prejemniki posebnega priznanja za sodelovanje med epidemijo v mednarodni verigi prostovoljcev sta prejeli hrvaški Crveni križ Bujštine in Croce rossa Italiana comitato di Trieste.

Svečano podelitev priznanj je z unikatnimi nastopi popestrila klapa Semikanta.

Foto: MOK