DomovObvestilaObvestilo za prebivalce po razlitju kerozina v Hrastovljah

Obvestilo za prebivalce po razlitju kerozina v Hrastovljah

Obvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Nacionalni inštitut za javno zdravje je po nedavni železniški nesreči in izlitju kerozina izdal obvestilo, namenjeno prebivalkam in prebivalcem, ki imajo svoje vrtine ali vodnjake v neposredni nesreče.

Za naftne derivate, med katere sodi kerozin, ni določenih mejnih vrednosti za pitno vodo. Kerozin v vodi lahko prepoznamo po vonju in okusu, zato z Nacionalnega inštituta za javno zdravje prebivalke in prebivalce opozarjajo, da vode, v kateri zaznajo prisotnost kerozina, ne uporabljajo za uživanje, umivanje, pripravo ledu, pranje in zalivanje. Na to še posebej opozarjajo prebivalke in prebivalce v okolici razlitja, ki imajo lastne vire pitne vode (vrtine, vodnjake …).

Če v vodi zasebnih vodnjakov, ki črpajo vodo iz podtalja ali vanje pronica voda iz podtalja, zaznate vonj oziroma okus po nafti, to nemudoma sporočite na številko 112. Če bi kljub temu prišlo do zaužitja onesnažene vode, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, še navajajo in dodajajo, da za zaščito zdravja svetujejo upoštevanje navodil in obvestil Rižanskega vodovoda Koper ter Civilne zaščite RS.

Rižanski vodovod izvaja potrebne ukrepe za preprečitev vstopa onesnažene vode v sistem za oskrbo s pitno vodo. Oskrba z vodo je na območju obalnih občin varna in pod nadzorom. Monitoring, ki ga na podtalnici in na izviru Rižane izvajajo redno vsakih osem ur, ne kaže odstopanj. Tudi organoleptično testiranje sledi vonja po kerozinu, ki ga izvajajo vsake štiri ure na istih lokacijah, ni pokazalo zaznav. Čeprav oskrba z vodo poteka brez motenj, še vedno velja poziv k racionalni in varčni porabi vode.