DomovObvestilaPo vsej državi razglašena velika požarna ogroženost

Po vsej državi razglašena velika požarna ogroženost

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Zaradi sušnih razmer je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje za celotno državo razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja, zato je do nadaljnjega prepovedano kurjenje in izvajanje aktivnosti, ki lahko povzročijo požar.

Z današnjim dnem je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih in drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ali izvajati ognjemete.

V času razglašene velike požarne ogroženosti bosta poostren nadzor izvajala inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija.

Foto: Zajem zaslona (ARSO)

S 1. julijem se je začel mednarodni mesec brez plastike

V sklopu meseca julija se na pobudo fundacije The Plastic Free July obeležuje mesec brez plastike, prav tako pa tudi mednarodni dan brez plastičnih vrečk. Gre za izziv, da se za cel mesec izogibamo plastičnim izdelkom ter jih nadomeščamo s trajnostnimi, torej tistimi, ki sledijo načelom krožnega gospodarstva.

Človeštvo vsako minuto kupi približno en milijon plastenk, samo ena petina je recikliranih. Številne vrečke za enkratno uporabo ali plastična embalaža večkrat sploh ne pristane na smetišču, temveč v naravi. Kar 32 odstotkov od 78 milijonov ton plastične embalaže vsako leto pristane v oceanih. To je enako, kot če bi vsak minuto iz enega tovornjaka spustili plastiko v morje.

Ravno zato je pomembno, da vsak posameznik začne iskati alternative plastični embalaži, s katero se srečuje v življenju. Namesto plastičnih vrečk v trgovino odnesite raje svoje. Namesto plastenk uporabljajte steklenice za večkratno uporabo.

V Sloveniji se je podnebje v zadnjih letih močno spremenilo. Povprečna temperatura zraka se je povišala za 2°C, na zahodu države imamo manj padavin, manj je snega. Vedno pogosteje se srečujemo z obema hidrološkima ekstremoma, s sušami in s poplavami. Projekcije kažejo, da se bo podnebje tudi zaradi naših dejavnosti tekom stoletja še naprej spreminjalo. Vedno pogosteje se bomo soočali z daljšimi in močnejšimi vročinskimi valovi in s sušami. Bolj pogoste bodo izjemno močne padavine, v zimskem času bomo imeli vedno manj snežne odeje. Kako velike bodo te spremembe konec stoletja, je odvisno tudi od naših odločitev. Upamo, da se bomo, opremljeni s kakovostnimi podatki o podnebju, lahko hitreje in učinkoviteje odzvali na potrebe naše družbe ter prispevali k večji varnosti in blaginji ljudi, zaščiti okolja, narave in premoženja, trajnostni oskrbi z naravnimi viri ter učinkovitejšemu gospodarstvu.

Več informacij si preberite v biltenu Čas je, da ukrepamo, ki ga lahko prenesete tukaj: Cas je da ukrepamo.

Foto: Arhiv MOK