DomovObvestilaPresežena opozorilna vrednost ozona na Primorskem

Presežena opozorilna vrednost ozona na Primorskem

Obvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Agencija RS za okolje je opozorila na veliko toplotno obremenitev po državi, saj so bile ponekod najvišje temperature od 33 do 37 stopinj Celzija, na treh mestih pa opozorilna vrednost ozona.

Na merilnih mestih Nova Gorica, Koper in Otlica v Trnovskem gozdu na nadmorski višini 950 metrov je vrednost ozona včeraj, 27. 6. 2019, presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. V Novi Gorici je bila prvič včeraj presežena ob 15. uri. Urna vrednost ozona je bila 189 μg/m3, povprečna osemurna vrednost pa 119 mikrogramov.

V Kopru so zabeležili preseganje ob 16. uri, urna vrednost ozona je bila 187 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna vrednost pa 111. Na Otlici je bila opozorilna vrednost presežena ob 16. uri, izmerjena urna vrednost ozona je bila 188 mikrogramov, povprečna osemurna pa 129.

Merilna mesta so glede meritev ozona locirana tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočamo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočamo, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih vrednosti ozona.

Spreminjanje urnih vrednosti ozona lahko spremljate na spletni strani Agencije RS za okolje.