DomovŠportKoprski znanstveniki in slovenski smučarski legendi na 2. konferenci SPE BALKAN SKI

Koprski znanstveniki in slovenski smučarski legendi na 2. konferenci SPE BALKAN SKI

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Smučarsko središče Jahorina bo prihodnji teden gostilo 2. Mednarodno konferenco SPE BALKAN SKI, na kateri bodo pomembno vlogo imeli strokovnjaki iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper. Med osrednjimi gosti konference bosta tudi nekdanji slovenski smučarski legendi Bojan Križaj in Jure Franko.

Po lanskoletni več kot uspešno izpeljani 1. Mednarodni konferenci SPE BALKAN SKI, ki so jo v smučarskem centru Kopaonik organizirali na pobudo direktorja Znanstveno-raziskovalnega središča Koper prof. dr. Rada Pišota v sodelovanju s kolegom dr. Ljubomirjem Pavlovičem iz Univerze v Nišu, bo med 11. in 15. marcem drugo izvedbo konference gostil olimpijski smučarski center na Jahorini.

Po besedah Pišota, bosta tudi letos v ospredju konference mednarodno povezovanje in promocija pomena znanosti in stroke ter teorije in prakse na področju smučarskega športa. »Znanost, praksa in izobraževanje so področja, ki jih želimo znotraj vsebin in razsežnosti alpskega smučanja in deskanja obravnavati v najširšem pomenu besede«, pravi Pišot in dodaja, da je vizija SPE BALKAN SKI razviti mrežo odličnosti s povezovanjem smučarskih učiteljev, trenerjev, raziskovalcev in drugih strokovnjakov s področja smučanja in deskanja, ki prihajajo iz regije Balkana in širše.

Prof. dr. Rado Pišot: »Znanost, praksa in izobraževanje so področja, ki jih želimo znotraj vsebin in razsežnosti alpskega smučanja in deskanja obravnavati v najširšem pomenu besede.« Foto: ZRS Koper

Na konferenci pričakujejo več kot 100 udeležencev iz več kot 10 držav

Tako bodo tudi letos pomembno vlogo med predavatelji dogodka imeli strokovnjaki Inštituta za kineziološke raziskave Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.

Na konferenci pričakujejo več kot 100 udeležencev iz več kot 10 držav nekdanje Jugoslavije, osrednje Evrope, pa tudi Združenih držav Amerike. Med častnimi gosti letošnjega dogodka bosta tudi nekdanji slovenski smučarski legendi – Bojan Križaj in Jure Franko, ki je prav na Jahorini v sklopu zimskih Olimpijskih iger leta 1984 osvojil srebrno medaljo.

Sicer pa tudi letošnji program konference vključuje predavanja svetovno uveljavljenih strokovnjakov, kot so prorektor Univerze v Salzburgu Erich Müller, Američan Peter Allison iz Univerze v Pensilvaniji in dr. Blaž Lešnik iz Fakultete za šport Univerze v Ljubljani ter strokovne in praktične prispevke udeležencev, izmenjave dobrih praks in delavnic na snegu ter DEMO Show.