DomovŠportUspešen zaključek Diplomatske regate 2016 – prva v cilju Adriatic Europa

Uspešen zaključek Diplomatske regate 2016 – prva v cilju Adriatic Europa

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

V pretežno lepem, sončnem vremenu se je minulo soboto v Izoli uspešno zaključila Diplomatska regata, ki jo že 14. leto zapored organizira jadralni klub Veter. Zamisel o diplomatski regati se je leta 2002 porodila častnemu konzulu Avstralije v Sloveniji, Viktorju Baragi, in predsedniku jadralnega kluba Veter, Branku Auguštinu.  Prve Diplomatske regate leta 2003 se je udeležilo več kot 600 udeležencev.

Kljub temu, da je bila prav v času prihoda gostov avtocesta v smeri proti slovenski Istri ohromljena zaradi prometne nesreče, se je na prireditvi zbralo 30 akreditiranih diplomatov diplomatsko-konzularnih predstavništev v Sloveniji. Med njimi je bilo šest veleposlanikov in evropski poslanec Igor Šoltes. Ostali povabljeni gostje so si regato ogledali s spremljevalne ladje.

Na regato je bilo prijavljenih 51 jadrnic iz šestih držav, na regatnem polju se jih je pomerilo 46 v trinajstih tekmovalnih razredih.

DiplomatskaRegata_10092016@VojkoRotar-9685

Ciljno črto prva prečkala jadrnica Adriatic Europa

V absolutni konkurenci razreda OPEN je kot prva ciljno črto prečkala jadrnica Adriatic Europa s krmarjem Dušanom Puhom, druga je bila jadrnica Scorpio 44 s krmarjem Iztokom Krumpakom, tretja pa jadrnica Generali, ki jo je krmaril Samo Žvan. V razredu ORC je prvo mesto zasedla jadrnica Trinity +, drugo mesto pa jadrnica Abracadabra, obe plujeta pod avstrijsko zastavo. Tretjeuvrščena je bila jadrnica X-Altair, ki pluje pod italijansko zastavo.

Sobotna zmaga je za Dušana Puha in posadko, ki je v soboto na krovu Adriatic Europe gostila Stanislava Vidoviča, generalnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve, že druga zaporedna zmaga na Diplomatski regati. Puhova posadka je lansko regato osvojila z jadrnico Veliki Viharnik.

DiplomatskaRegata_10092016@VojkoRotar-9942

Na večerni prireditvi je se je zbralo kar 530 udeležencev, ki sta jih nagovorila tudi Karl Erjavec, podpredsednik vlade, minister za zunanje zadeve in Vasilij Žbogar, dobitnik srebrne olimpijske medalje v Riu.

Naslednje leto že 15. Diplomatska regata

Diplomatska regata je edina prireditev, na kateri se v jadranju med seboj pomerijo tudi člani diplomatskega zbora. Je predvsem prireditev družabno-športnega značaja, kjer se na istem prostoru srečajo jadralci, diplomati, politiki in gospodarstveniki. V sproščenem in neformalnem srečanju izmenjujejo mnenja in izkušnje ter navezujejo poslovne stike, hkrati pa se zabavajo in merijo svoje jadralne veščine.

DiplomatskaRegata_10092016@VojkoRotar-0015

Povabljenci se na jadrnicah pridružijo članom jadralnih posadk. Tako imajo jadralci možnost jadrati s člani diplomatskega zbora oziroma vidnejšimi politiki in gospodarstveniki iz slovenskega prostora. O tem, kdo bo jadral s kom, odloča žreb, kar daje prireditvi dodaten čar, saj do žreba nihče ne ve, na kateri jadrnici in s katero posadko bo jadral.

Prireditev, ki se je od svojega začetka leta 2003 zelo dobro uveljavila v domačem in mednarodnem jadralskem in diplomatskem prostoru, ima pred svojo 15. obletnico lepo popotnico za prihodnost. *

Foto: Vojko Rotar