DomovŠportVALTER VALENČIČ: »NZS ni nogomet, nogomet je v Kopru bil, je in bo!«

VALTER VALENČIČ: »NZS ni nogomet, nogomet je v Kopru bil, je in bo!«

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

V luči odločitve Mednarodnega športnega razsodišča (CAS) v Lozani, ki je pritožbo FC Koper zoper odločitve licenčne komisije NZS za pritožbe zavrnilo, smo se pogovarjali s predsednikom FC Koper Valterjem Valenčičem. 

Kako komentirate odločitev  vaš komentar v zvezi z odločbo CAS?

Dobili smo odločbo CAS, v kateri ni bilo ugodeno naši pritožbi, s katero smo zahtevali, da nam Nogometna zveza Slovenije podeli licenco za igranje v 1. SNL v tekmovalni sezoni 2018/2019. Povedati moram, da smo prepričani, da smo pri postopkih licenciranja in kasneje pri sami pritožbi postorili vse kar je bilo mogoče. Že samo dejstvo, da je postopek trajal celih 10 mesecev in da je CAS vmes trikrat preložil odločanje pove, da zadeva ni bila popolnoma zgrešena s strani FC Kopra, temveč je nekdo na nogometni zvezi mogoče tudi namerno dopustil napake, ki so se zgodile pri samem postopku licenciranja. Iz svojih izkušenj vem, da smo v preteklih letih v primeru kakršnekoli administrativne ali strokovne napake bili pred dokončnim sklepom licenčne komisije pozvani, da napake odpravimo. Tokrat ni bilo tako. Ne morem se znebiti občutka, da mogoče nismo bili deležni pravočasnega signala s strani NZS, da v roku odpravimo napake, zaradi tega ker na volitvah nismo podprli sedanjega predsednika nogometne zveze.

Kako sedaj naprej?

Zagotavljamo vam, da ne bomo jokali, ampak bomo pogumno nadaljevali našo začrtano pot, ki smo si jo zadali ne glede na razplet pritožbe pred švicarskim mednarodnim razsodiščem – to pa je: v najkrajšem možnem času zopet uspešno nastopati v prvi slovenski nogometni ligi. Nadaljujemo pa tudi začrtano delo z nogometno akademijo FC Koper, katere cilj je biti med najboljšimi v državi.

Rezultati članske ekipe kažejo, da ste resno pristopili k temu delu.

Tako je. Dokazujemo, da nas nič ne more zlomiti, saj smo že prvo leto pokazali, da se v Kopru še naprej igra dober nogomet. V primorski ligi prepričljivo zasedamo prvo mesto z 45 doseženimi in brez prejetega zadetka ter izgubljene tekme. To ostaja cilj tudi v prihodnje, saj je naš športni direktor Boško Županović krepko zavihal rokave in sestavlja ekipo, ki je že danes konkurenčna klubom v tretji in drugi slovenski nogometni ligi, kar se vsakodnevno odraža tako na treningih kot tudi tekmah.

Foto: FC Luka Koper

Kako gledate na to, da vam je Nogometna zveza Slovenije obrnila hrbet?

NZS bi morala biti institucija, ki pomaga klubom, da zadostijo kriterijem licenciranja, ne pa da, kot v našem primeru, pride do tega, da se iščejo napake s katerimi zveza dobi argument, da kaznuje klub. Vidim, da je na NZS sedaj skupina ljudi, ki obvladuje nogomet po svoji volji, kar nas oddaljuje od evropskih standardov. Odraz vsega tega so rezultati reprezentanc na vseh nivojih. Edina svetla točka je NK Maribor, ki dokazuje, da se v Sloveniji lahko igra kvaliteten nogomet na visokem nivoju tudi v evropskih merilih. Žalosti me dejstvo, da se licence podeljujejo po kriteriju čevapčič – licenca, kot se je nekoč izrazil naš župan Boris Popovič in pri tem dodal, da: »Seljak iz sela lahko gre, selo iz seljaka pa nikoli«.

Kaj menite, da je mislil s tem?

Kaj je s tem mislil, morete vprašati njega. Vem pa, da mi je ob eni priložnosti omenil, da je imel ob pogovoru s predsednikom nogometne zveze gospodom Radenkom Mijatovićem, občutek kot, da se pogovarja na nivoju osnovne šole, ne pa na nivoju Nogometne zveze Slovenije.

Ne glede na vse, na Bonifiki prevladuje pozitivna energija in optimizem tako na igrišču, v slačilnicah, pisarnah in vse je usmerjeno v čim hitrejše igranje nogometa na najvišjem nivoju.