DomovŠportVojnović v kolumni Make Olimpija Great: “Logiko zdajšnjega vodstva Olimpije je težko razumeti!”

Vojnović v kolumni Make Olimpija Great: “Logiko zdajšnjega vodstva Olimpije je težko razumeti!”

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

V ljubljanskih Stožicah se danes obeta zanimiv derbi. Koprčani v Ljubljano odhajajo v dobrem vzdušju in po odličnem uvodu v spomladanski del sezone. V nasprotnikovem taboru je situacija verjetno ravno obratna. 

Ne zamudite današnje tekme. Vstop na stadion Stožice bo prost. FC Koper vabi vse pristaše Koprčanov, da fantom pomagajo do novega uspeha. Tekma, na kateri bo sodil Matej Jug, se bo pričela ob 16.55.

Ljubljančani so na zadnjih treh tekmah nanizali tri poraze, sedaj pa jih čakajo še razpoloženi kozlički. Slednji so na zadnji tekmi dokazali, da premorejo tudi dobro mero učinkovitosti, ki jo bodo danes zagotovo želeli spet demonstrirati. Spomnimo, da se je zadnja tekma med tema dvema nasprotnikoma v Stožicah končala z zmago Koprčanov. Strelec edinega zadetka na tekmi je bil Ruben Belima.

Foto: PLTS

V nasprotju z optimističnim začetkom drugega dela sezone za Koprčane, je Olimpija po treh zaporednih porazih rezultatsko na kolenih. Novinarji pa ne prizanašajo niti vodilnemu dvojcu Mandarić/Stojić. Poleg športnih novinarjev se je dogajanja v ljubljanskem klubu dotaknil tudi slovenski filmski in televizijski režiser, scenarist in pisatelj Goran Vojnović.

Goran Vojnović v svoji kolumni Make Olimpija Great Again: “Smešno je, če ne kar žalostno, da so nekateri iskreno verjeli, da bo Milan Mandarić naredil Olimpijo spet veliko.” Foto: dnevnik.si

V Dnevnikovi kolumni Make Olimpija Great Again Vojnović stanje v Olimpiji primerja z matematiko iz šolskih učbenikov. Pravi namreč, da je matematično logiko zdajšnjega vodstva Olimpije težko razumeti. V kolumni svetuje, da naj – preden sploh začnemo razmišljati o nogometu – odložimo kalkulatorček in pozabimo na znanje poštevanke. Le tako bomo lahko razumeli, zakaj je za športnega direktorja Olimpije Ranka Stojića poraz lastnega moštva proti velenjskemu Rudarju s štiri proti dve relativno dober izid.

Goran Vojnović v svoji kolumni Make Olimpija Great Again: “V delovanju NK Olimpija je točno toliko športne logike, kot je je v burekdžinici Olimpija na Bavarcu.” Foto: NK Olimpija

“Športni direktor nogometnega kluba, vidite, ne prešteva golov v nasprotnikovi mreži, tako kot ne računa, koliko točk zaostanka ima njegov klub za vodilnim na lestvici. S tem se ukvarjajo navijači in športni novinarji. Športni direktor nogometnega kluba v svoji glavi rešuje mnogo kompleksnejše matematične enačbe, z veliko iksi in ipsiloni. Po možnosti še s čim več ničlami. In če v nedavni menjavi trenerja Luka Elsnerja z Marijanom Pušnikom ne navijači NK Olimpija ne športni novinarji ne vidijo prav nobene športne logike, je to le zato, ker je v delovanju NK Olimpija točno toliko športne logike, kot je je v burekdžinici Olimpija na Bavarcu,” v svoji kolumni ugotavlja znani režiser in pisatelj Goran Vojnović.

Vojnović v svoji kolumni: “Milan Mandarić ima samo denar. In Ranka Stojića.”

Vojnović: Tudi NK Olimpiji se je zgodila mandarizacija

Vojnović se v svoji kolumni dotakne tudi usode NK Olimpije. Po njegovem mnenju je usoda ljubljanskega kluba podobna usodam mnogih drugih provincialnih klubov po Evropi, ki se jim je zgodila mandarizacija.

“V nenogometnem jeziku bi lahko rekli, da so se nogometni klubi prestrukturirali v sodobna družinska podjetja, specializirana za prodajo igralcev, njihovi stadioni pa v nekakšne showroome za potencialne kupce. V takšnem svetu, svetu mešetarjev vseh vrst, sta rezultat in dobra igra dobrodošla, saj so navijači in mediji zadovoljni in lahko poslovneži nemoteno poslujejo, nikakor pa nista nujna. Resda je lažje prodati igralca, če ta igra v dobrem moštvu, a ustvarjanje dobrega moštva poleg denarja zahteva tudi čas, strategijo, znanje in tradicijo. Milan Mandarić pa ima samo denar. In Ranka Stojića.”

“In Milan Mandarić lahko verjame, da je denar plus Ranko Stojić enako še več denarja, saj je, kot rečeno, v nogometu in v nogometni matematiki mogoče vse in je lahko tudi ena minus ena enako dva, je pa smešno, če ne kar žalostno, da so nekateri iskreno verjeli, da bo Milan Mandarić naredil Olimpijo spet veliko.”

Celotno kolumno Gorana Vojnovića z naslovom Make Olimpija Great Again si lahko preberete TUKAJ.
*