DomovŠportZgodovinski dosežek za primorsko košarko

Zgodovinski dosežek za primorsko košarko

Šport Preglej vse novice
Deli vsebino

Košarkarji Sixta Primorske so novi prvaki Pokala Spar. V hramu slovenske košarke, ljubljanski Hali Tivoli, so primorski »tigri« pod vodstvom glavnega trenerja Jurice Golemca, s 83:63, premagali Šenčur Gorenjsko gradbeno družbo in osvojili prvo lovoriko v zgodovini kluba.

Sixt Primorska je šesti slovenski klub, ki bo imel v svojih vitrinah pokal za naslov pokalnega zmagovalca. Petrol Olimpija je dvajsetkrat osvojila naslov prvaka slovenskega pokala, novomeški Krki je to uspelo trikrat, Hopsi, Zlatorog in Helios Suns pa po enkrat.

Na svoji poti do naslova prvaka 17. Pokala Spar so košarkarji Sixta Primorske tako izločili kar dve ekipi, ki sta v preteklosti na parket že stopili kot pokalni zmagovalki. V četrtfinalu so primorski »tigri« izločili Hopse s Polzele, na petkovi polfinalni tekmi pa so bili s 74:70 boljši še od Petrola Olimpije, ki je v sezoni 2016/2017 v Domžalah osvojila naslov prvaka Pokala Spar.

Foto: KK Sixt Primorska

Sixt Primorska je na parketu Hale Tivoli dominirala od začetka do konca obračuna. Le enkrat sta se ekipi izmenjali v vodstvu, dvakrat pa je bila tekma izenačena. Vodstvo je na 10 točk prvič naraslo v drugi četrtini (26:15), v uvodnih minutah tretjega dela igre pa so se »tigri« dokončno oddaljili z nizom desetih zaporednih točk za 44:31. Semafor je 20 točk razlike pokazal v tretji četrtini (62:42), na koncu pa so se Primorci veselili zaslužene in zanesljive zmage.

Matic Rebec, z 28 točkami najboljši strelec finalne tekme, je bil na koncu izbran tudi za najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja Pokala Spar. Mirko Mulalić je dodal 14 točk, Nebojša Joksimović pa 13. Pri Šenčurju je 15 točk vknjižil Dino Murić.

Čestitke igralcem za uspeh, ki ga dosegli z garanjem v zadnjih šestih mesecih. Osredotočenost in delo vsakega igralca sta na izjemno visokem nivoju. Čestitam vsem članom KK Sixt Primorska – mojim pomočnikom, fizioterapevtu, kondicijskemu trenerju, delavcem v pisarni. Tu moram omenit tudi Walterja Jeklina, ki je to zgodbo začel z nami, zdaj pa jo več kot uspešno nadaljuje Matej Avanzo. Najlepša hvala tudi generalnemu sponzorju kluba, podjetju Sixt Slovenija, ki nam je omogočil vrhunske pogoje za delo, mi pa smo se oddolžili s prvo lovoriko v zgodovini kluba. Ponosen sem na vse igralce.                                         – Jurica Golemac, glavni trener KK Sixt Primorska.

Pred ekipo je zdaj nekaj dni premora, saj sledi reprezentančni odmor, med katerim bo najbolj aktiven Matic Rebec. Izbran je bil namreč med 14 košarkarjev, ki bodo v drugem ciklu kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2019, nosili dres slovenske članske reprezentance.

Sixt Primorska bo na parket znova stopila v sredo, 28. februarja, ob 20. uri, ko jo v koprski Areni Bonifika čaka obračun Druge divizije Lige ABA z Bosno Royal. »Tigri« se bodo tako prvič po osvojitvi naslova pokalnega prvaka predstavili primorskim košarkarskim navdušencem in hkrati nadaljevali z bojem za mesto na zaključnem turnirju regionalnega tekmovanja.

Foto: KK Sixt Primorska

Matic Rebec, najkoristnejši igralec zaključnega turnirja in igralec KK Sixt Primorska: »Vedeli smo, da pot do naslova prvaka Pokala Spar ne bo lahka, saj o naslovu odloča le ena sama tekma. Na Šenčur smo se odlično pripravili. V prvem polčasu smo delovali nekoliko nervozno, a nato smo se sprostili v tretji in zadnji četrtini. Ušli smo na 20 točk prednosti in na koncu zasluženo zmagali.«

Mirko Mulalić, igralec KK Sixt Primorska: »Izjemno zadovoljni smo in resnično smo si zaslužili to zmago. Mnogi menijo, da je bila pot do vrha lahka, a temu ni tako. Tudi finalna tekma s Šenčurjem je bila izjemno težka, čeprav rezultat morda tega ne pokaže. Na začetku smo bili nervozni, a v drugem polčasu smo se sprostili, in zaigrali tako, kot znamo. Vesel sem za vse igralce in vse člane kluba, trud je poplačan.«