DomovArhiv»1. julij se ne sme zgoditi!«

»1. julij se ne sme zgoditi!«

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Sindikat žerjavistov Luke je danes znova jasno in javno povedal, da delavci Luke ne bodo dovolili, da jim vzamejo Luko. Kot je znano, namerava država kot večinski lastnik Luke na skupščini prvega julija zamenjati tri člane nadzornega sveta, kar po mnenju sindikata žerjavistov luških delavcev vodi v menjavo uprave in prodajo Luke ali po besedah predstavnika sindikata žerjavistov in člana Izvršnega odbora Mladena Jovičiča v:

»propad zadnje oaze, na kateri lahko gradimo prihodnost«.

DSC_9272

Pri njihovih prizadevanjih so jih podprli tudi člani mednarodne zveze sindikatov pristaniških delavcev (International Dockers Council – IDC), danes so bili prisotni predstavniki iz Belgije, Francije, Danske, Velike Britanije, Portugalske, Španije, Hrvaške in Črne Gore, ter jim izrazili podporo pri njihovih nadaljnjih ukrepih.

DSC_9292

Prav tako luškim delavcem ob strani stojita Mestna občina Koper in župan Boris Popovič, ki se je udeležil današnjega srečanja in izrazil razočaranje nad odnosom slovenske države in politike, ki ga kažeta do Luke Koper. Spomnil je, da so prav vse politike doslej nameravale Luko prodati, na kar je tudi sam večkrat javno opozarjal. Poudaril je, da mora Luka ostati v slovenskih rokah in spomnil na številne privatizacije na tem območju v zadnjih letih, ki so se z izjemo dekanske Lame, slabo končale. Dejal je, da ni prvič, da želi država nenadoma zamenjati nadzornike in da sam zamenjavo nadzornikov tudi podpira, »a ne podpiram imenovanja nadzornika, ki je delal v konkurenčnem pristanišču in ki je spisal za Luko Koper izredno negativno mnenje«. Župan je spomnil, da so ne nazadnje prav ti nadzorniki brez razlogov zamenjali tedanjega predsednika uprave Gašparja Gašparja Mišiča, v času katerega je Luka dosegala rekordne rezultate.

DSC_9255

Predstavnik sindikata žerjavistov in član Izvršnega odbora Mladen Jovičič je napovedal, da bodo iskali širši konsenz,

»saj je več kot očitno, da je vsem v tej državi vsega dovolj«,

je bil oster in napovedal zbor delavcev, ki se po njegovih besedah sestane le ob »kritičnih situacijah«. Dejal je, da bodo njihove akcije konkretne in da bodo vse sile uperili v to, »da se prvi julij ne bo zgodil«.  Spomnil je, da za njimi stoji 27 tisoč podpisov prebivalcev, ki so podprli njihovo izjavo  »Luke ne damo! Hočemo drugi tir takoj!«.

Mednarodna zveza sindikatov pristaniških delavcev je danes sprejela tudi posebno izjavo, v kateri je med drugim ocenila, »da slovenska vlada načrtuje prodajo pristanišča namesto investicij v tako strateško podjetje kot je Luka.« Zato zahteva:

-poskrbite za potrebne naložbe v pristanišče, da bo zmožno pretovoriti rastoče potrebe partnerjev

-zgraditi drugi železniški tir, da se presežejo trenutne omejitve in omogoči nadaljnji razcvet

– ne spreminjajte nadzornega sveta v pristanišču

– zaprite vrata privatizaciji in iskanju pristaniških vlagateljev. Sprejmite raznolikost evropskih pristaniških sistemov in podprite sistem, ki odlično dela.