DomovArhiv11. MareziJazz: Ponovno uspešen pri spodbujanju avtorske glasbe

11. MareziJazz: Ponovno uspešen pri spodbujanju avtorske glasbe

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Deset izvrstnih big bendov in spremljevalna glasbena zasedba so obiskovalce popeljale v programsko pester svet jazza, swinga, latina, fusiona, funka in rocka, kar so ljubitelji dobre glasbe tudi letos lahko spremljali preko neposrednega prenosa na spletu. V okviru festivala pa je pod vodstvom priznanih mentorjev že 5. leto zapored potekal tudi jazz seminar Zgrabi zvok.

Roveri Big Band se je festivalu poklonil s skladbo Ah Boh_Foto Peter Jenko

Posebnost festivala MareziJazz se kaže v tem, da gre za edini tovrstni festival v Sloveniji in daleč naokoli, na katerem se lahko širšemu občinstvu in eden drugemu predstavijo številni domači in tuji big bandi.

 »V tej istrski vasici smo bili obdani z veliko topline in čustvenega zagona, ki nam je vliv nove motivacije za nadaljevanje zahtevnih načrtovanih projektov. Želimo si, da bi se v Marezige lahko ponovno vrnili,« je svoje občutke ob koncu nastopa izrazil Massimo Sgargi, dirigent Roveri Big Banda iz Bologne.

Z Big Bandom Grosuplje je nastopil tudi Smaal Tokk_foto Peter Jenko

Tudi letos je organizator festivala kot pogoj za sodelovanje postavil predstavitev vsaj ene avtorske skladbe oz. vsaj enega avtorskega aranžmaja, saj želijo predvsem domače big bande spodbuditi k ustvarjanju lastne glasbe ter s tem slovensko glasbeno zakladnico obogatiti z bolj pestrimi in izvirnimi skladbami za tovrstne glasbene zasedbe. Občinstvo je še posebej razvnel program Big Banda Orkestra Slovenske vojske, ki je med drugim zaigral tudi 2., 3. in 4. stavek Suite quasi Balkanike avtorja Izidorja Leitingerja, s solistoma Janezom Dovčem na harmoniki in Gašperjem Kržmancem na kitari, ki se je sicer kot avtor podpisal pod skladbo Kolk je mrz, ki jo je izvedel Big Band Vrhnika. »Ubrali smo ekstrem, ki se je poplačal. Tako kot občinstvo smo bili tudi akterji na odru veseli in izpolnjeni,« je dejal Rudolf Strnad, dirigent BBSV.

Na dvodnevni prireditvi so se predstavili še Big Band Cerknica – BBC, Big Tartini Band tržaškega jazz konservatorija, Big Band Zagorje in domačini Big Band Hrošči. Big Band Grosuplje je za občinstvo pripravil posebno presenečenje: nastop s primorskim gangsta-evro-raperjem Smaal Tokkom, tolminski Jazz Punt Big Band pa je uradni del festivala sklenil z jazz aranžiranimi skladbami projekta A tribute to The Beatles. Za after zabavo je prvi večer poskrbela rock/jazz/fusion zaseba Divje Jezero, 11. festival pa se je zaključil s chill out-trip hop ritmi.

Prireditev, ki s svojo edinstvenostjo in privlačnostjo uživa poseben ugled med ljubitelji in profesionalnimi izvajalci orkestralnega jazza, tako že dolga leta izpolnjuje svoj prvotni namen: širjenje tovrstne glasbene kulture pri nas, zaradi česar je obisk dveh koncertnih večerov brezplačen.