DomovArhivVeliki Viharnik v koprskih barvah prvi prečkal ciljno črto Diplomatske regate

Veliki Viharnik v koprskih barvah prvi prečkal ciljno črto Diplomatske regate

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na prireditvi družabno-športnega značaja, so se tudivčeraj srečali jadralci, diplomati, politiki in gospodarstveniki in si v sproščenem vzdušju izmenjali mnenja iz izkušnje.Kljub napovedanemu obisku, se včerajšnje regate ni udeležila evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Ciljno črto regate, ki je startala ob 13. uri je kot prva prečkala jadrnica Veliki Viharnik ob 14.38, pet minut za njo je ciljno črto prečkala jadrnica Magia Illytca, minuto za njo pa je na cilj priplula tretje uvrščena jadrnica Generali.

DiplomatskaRegata_12092015_fotoVojkoRotar-2024

Veliki Viharnik, z delovnim imenom “Capovision” je včeraj nastopil na prvi regati v novi “preobleki”, s krmarjema Gašperjem Vinčecem in Dušanom Puhom. Maxi jadrnico namreč po novem krasijo barve in velik bočni napis Mestne občine Koper. Simbol Mestne občine Koper, rumeno sonce, pa kraljuje na jadru.

Zamisel o diplomatski regati se je leta 2002 porodila častnemu konzulu Avstralije v Sloveniji Viktorju Baragi in Branku Auguštinu, predsedniku Jadralnega kluba Veter, ki regato tudi prireja. Prvo regato pod pokroviteljstvom ministrstva za zunanje zadeve so organizirali leta 2003.

Diplomatska regata je edina tovrstna prireditev, na kateri se v jadranju pomerijo med seboj tudi člani diplomatskega zbora. Vsi jadralci, ki si to želijo, imajo možnost zajadrati s člani diplomatskega zbora oz. vidnejšimi politiki in gospodarstveniki iz slovenskega prostora, o čemer odloča žreb, kar daje prireditvi še dodaten čar, navajajo organizatorji.

Častni pokrovitelj prireditve je minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, vabila na prireditev je sicer prejelo več kot 300 pomembnih gostov. Včerajšnjo prireditev si je ogledalo več kot 2.000 obiskovalcev.