DomovArhivNEZASLIŠANO: Nočni vandali v Kopru zažgali več kot 15 zabojnikov

NEZASLIŠANO: Nočni vandali v Kopru zažgali več kot 15 zabojnikov

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Zakaj so se požigalci lotili ekoloških otokov in kaj se jim je včeraj okrog 4. ure zjutraj dobesedno pletlo po glavi, da so se tako razbojniško lotili skupnega občinskega premoženja, zaenkrat ostaja neznanka. Dejstvo pa je, da so, vsaj za zdaj neznani, vandali požgali tri ekološke otoke v mestnem jedru Kopra in tako povzročili večjo gmotno škodo. Najbolj jo je skupil ekološki otok na Kosovelovem trgu, ki je zgorel praktično do tal. Od zgledno urejenega ekološkega otoka, kakršne nam v drugih mestih lahko samo zavidajo, je tako ostala samo še jeklena konstrukcija, tudi zelenje, ki jo obdaja, najbrž posledic požara ne bo preživelo.

Očitno pa nočnim požigalcem ekološki otok na Kosovelovem trgu ni bil dovolj, saj so podobno škodo povzročili tudi na enemu od ekoloških otokov na Vojkovem nabrežju, kjer je zgorela več kot polovica zabojnikov za odpadke. Tretji ekološki otok, nad katerim so se znašli vandali, pa se nahaja ob pasjem sprehajališču na koncu Vojkovega nabrežja, nasproti Banke Koper. Tam so zgoreli trije zabojniki, nekaj jih je poškodovanih.

zabojnik2

Zaradi pobalinske akcije je skupno povsem zgorelo približno 15 zabojnikov, ogenj pa je poškodoval še približno 5 zabojnikov. Gasilci  Gasilske brigade Koper, ki so zaradi požarov morali večkrat posredovati, so pogasili še dve smreki. Poškodovane je tudi nekaj infrastrukture, zato bo celotna škoda, ki je nastala zaradi požiga, znana v ponedeljek.

zabojnik4

 

“Izživljanje nad skupnim, občinskim premoženjem, ki je last vseh občanov, je nedopustno in ga obsojamo. Ravnanje je še toliko bolj pritlehno, ker je bila poškodovana oprema za odlaganje gospodinjskih odpadkov, ki jo občani dnevno rabijo. Težko razumemo, da se nekdo z nasiljem loti infrastrukture, ki je namenjena dvigu kakovosti življenja v skupnosti in reševanju pomembnih okoljskih vprašanj” razočarano ugotavljajo na koprski Komunali, kjer si zadnje čase, tudi z osveščanjem ljudi na terenu, prizadevajo, da bi bili občani čim bolj ekološko usmerjeni. Ker se časa ne da prevrteti nazaj, lahko le upamo, da so razbojniški pohod ujele nadzorne kamere, ki so postavljene na več koncih mesta, in da bo pristojnim z njihovo pomočjo in morebitnimi očividci uspelo razkrinkati nočne piromane.

zabojnik1