DomovArhiv70. obletnica ustanovitve Komande mesta Koper

70. obletnica ustanovitve Komande mesta Koper

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob 70. obletnici ustanovitve komande in spominu na njen junaški boj pred 69. leti proti številčno daleč močnejšim enotam nemškega okupatorja, so tudi letos, v soboto, 8. februarja, v Borštu, krajevna skupnost Boršt in Združenje protifašistov, borcev za vrednoste NOB in veteranov Koper ter Slovenska vojska organizirali slovesnost v spomin na komandanta komande, narodnega heroja Franca Planinca – Ferka, ki je padel v boju in na borce, ki so jih zajeli nemški vojaki in jih pobili v tržaški Rižarni.

DSC_0054
Potem ko so pripradniki slovenske vojske in udeleženci spominskega pohoda po poti rešenega ameriškega letalca, od Trušk do grape pri Hrpeljcih, položili venec pred bunker, kjer so padli borci Komande mesta Koper, so venec položili tudi pred spominsko ploščo v Borštu.
DSC_0077

Med obiskovalci slovesnosti je bil tudi edini še živeči borec enote Komande mesta Koper Silvo Prodan. V bitki pri Kučibregu je bil ujet in kot eden redkih je preživel strahote taborišča Dachau. Ob 70. obletnici ustanovitve Komande mesta Koper, osrednje vojaško-politične institucije v slovenski Istri, mu je predsednik Istrskega odreda in slavnostni govorec Jože Furlan v imenu Združenja izročil spomenico.

Slovesnost so popestrili glasbeniki Mužike sv. Lazarja iz Boršta, pevci moškega pevskega zbora iz Loparja, pevka Marjetka Popovski in recitatorka Eva Stražar.