DomovArhivPohvalna nesebična pomoč koprskih gasilcev

Pohvalna nesebična pomoč koprskih gasilcev

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Po katastrofalnih vremenskih razmerah v zadnjih dneh januarja, ko je večji del države zajel dež, ki je zaradi mraza prešel v žled in tako še zlasti v okolici Pivke in Postojne povzročil pravo naravno katastrofo, so pri reševanju težav na terenu in odpravljanju posledic žleda pomoč nemudoma ponudili koprski gasilci. Kot je na današnjem sestanku pri županu Mestne občine Koper Borisu Popoviču povedal poveljnik  Obalne gasilske zveze Koper Matjaž De Faveri, »sem prvega februarja glede na podatke uprave za zaščito in reševanje poklical v Postojno in povprašal glede stanja na terenu ter jim nemudoma ponudil našo pomoč«. V akcijo, ki bo trajala predvidoma še dva dni, se je do včeraj vključilo kar 279 gasilcev z 68 vozili. Tako je med prvim in devetim februarjem v povprečju 10 ur dnevno svojo pomoč na terenu nudilo 42 poklicnih gasilcev s 16 vozili Gasilske brigade Koper, 66 gasilcev z 12 vozili Prostovoljnega gasilskega društva Pobegi-Čežarji, 28 gasilcev s 3 vozili PGD Hrvatini, 23 gasilcev s 5 vozili PGD Babiči, 21 gasilcev s 5 vozili PGD Movraž, 20 gasilcev s 6 vozili PGD Dekani, 7 gasilcev z 2 voziloma PGD Dol, 28 gasilcev s 5 vozili PGD Krkavče, 11 gasilcev s 4 vozili PGD Rakitovec, 10 gasilcev z 2 voziloma PGD Gradin, 14 gasilcev s 6 vozili PGD Osp in 9 gasilcev z 2 voziloma prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Luke Koper.

»Mislim, da je v tem primeru na dan prišla res tista človekoljubna plat, saj so me prostovoljna gasilska društva začela kar sama klicati in sami so izrazili željo, da bi se prostovoljno priključili k akciji«, je dejal koordinator akcije Matjaž De Faveri, ki je danes županu Borisu Popoviču, podžupanu Danijelu Cepu in direktorici občinske uprave Sabini Mozetič predstavil delo zadnjega tedna. Kot je povedal, je delo koprskih gasilcev temeljilo predvsem na odstranjevanju podrtih dreves, čiščenju žledu z električnih kablov in posoji agregatov oziroma druge opreme. Slednja je po njegovih besedah zadnja leta na zavidljivi ravni, saj kot pravi, »ima aktualno občinsko vodstvo velik posluh za gasilstvo«. Dodal je le, da bi zaradi boljše pripravljenosti na morebitne podobne situacije v prihodnje, »bilo dobro razmisliti o nakupu dodatnih 10 agregatov močnejše zmogljivosti in 5 potopnih črpalk«, s čimer se je strinjal tudi župan Boris Popovič, ki je ob današnji priložnosti pohvalil delo tako poklicnih kot tudi prostovoljnih gasilcev z območja Mestne občine Koper.

Sicer pa sta se tako De Faveri kot tudi občinski poveljnik civilne zaščite ter direktor-poveljnik Gasilske brigade Koper Vilij Bržan strinjala, da je občinski štab civilne zaščite Mestne občine Koper odlično organiziran in da se je tudi ob zadnji akciji izkazalo zgledno sodelovanje med Javnim zavodom gasilska brigada Koper in prostovoljnimi gasilskimi društvi naše občine, pa tudi z gasilci iz sosednjih občin Izola in Piran, ki so prav tako pristopili k akciji.

Jutri in v sredo bo k akciji prostovoljno pristopila tudi Komunala Koper.