DomovArhivUstavno sodišče zadržalo izvajanje zakona o davku na nepremičnine

Ustavno sodišče zadržalo izvajanje zakona o davku na nepremičnine

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

To pomeni, da davčna uprava do končne odločitve ne bo smela izdati odločb o davku na nepremičnine, medtem ko se vse ostale aktivnosti na podlagi tega zakona lahko nadaljujejo.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA) je sodišče zakon v delu, ki se nanaša na izdajo davčnih odločb, zadržalo, ker je ocenilo, da bi izdaja odločb velikemu številu davčnih zavezancev in pričakovano večje število pritožbenih postopkov državi in davčnim zavezancem povzročili precejšnje finančno in organizacijsko breme. Če pa bi se izkazalo, da je izpodbijana ureditev protiustavna, bi bile te škodljive posledice težko popravljive, je še dodalo.

Če bi se trditve predlagateljev izkazale za utemeljene, bi škodljive posledice za davčne zavezance lahko po navedbah sodišča nastale šele z izdajo davčnih odločb. Zakon v letu 2014 še ne bo imel težko popravljivih škodljivih posledic za občine kot prejemnice prihodka od davka na nepremičnine, saj se vsaki občini zagotovi enak znesek prihodkov, ki ga je odmerila za nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč v letu 2012, zmanjšan za znesek pristojbine za uporabo gozdnih cest, ugotavlja sodišče.

Ustavno sodišče zadevo obravnava absolutno prednostno. Če odločitve o ustavnosti izpodbijanih določb ne bo sprejelo do 1. aprila – ki je presečni datum za uporabo podatkov iz registra nepremičnin za odmero davka za letos – bo ponovno pretehtalo potrebo po začasnem zadržanju drugih določb zakona, za katere je ob tej presoji ugotovilo, da niso izpolnjeni pogoji za začasno zadržanje.