DomovArhivAbraham Ex-Tempora: Piranski slikarski praznik

Abraham Ex-Tempora: Piranski slikarski praznik

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Zato so v Obalnih galerijah Piran v sodelovanju s številnimi partnerji letos še posebej poskrbeli, da ostaja tudi eden najpomembnejših kulturnih dogodkov mesta, ki na najbolj žlahten način soustvarja in nadaljuje že prepoznavno tradicijo Pirana kot mesta umetnosti. Ne nazadnje te dni tudi podaljšuje turistično sezono. Vzporedno z njim poteka še 16. mednarodni ex-tempore keramike.

ExTemporePress_03092015_fotoVojkoRotar-9777

Kot so povedali na včerajšnji tiskovni konferenci, je sodelovanje z likovnimi deli do srede zvečer prijavilo že 286 likovnikov, kar je za kako četrtino več kot lani. Prihajajo iz 12 držav.

Ex-tempore, katerega častni pokrovitelj ob njegovi 50. obletnici je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, se je začel prejšnji petek in se bo s slavnostno podelitvijo nagrad ter kulturnim programom zaključil to soboto ob 20.30. uri na Tartinijevem trgu (v primeru slabega vremena v prostorih Mestne galerije). To bo višek tega piranskega slikarskega praznika, ki ga že od minulega petka spremlja vrsta prireditev. Te še zlasti lotos dajejo ex-temporu posebno barvitost.

ExTemporePress_03092015_fotoVojkoRotar-9720

Začelo se je v petek z otvoritvijo razstave mojih 5 najboljših v Galeriji Loža Koper, na kateri se predstavlja vrsta na piranskem ex temporu do sedaj nagrajenih del.

V soboto so se v Apollonijevi palači v Piranu z razstavo Teksture v naravi predstavili člani Foto kluba Portorož, dan kasneje sta Joni Zakonjšek in Vlado Škafar povabila v Pečaričevo galerijo na razstavo Krožne pesmi, v ponedeljek sta Vasko Vidmar in Žiga Urdih izpeljala delavnico Strip za vse generacije, ki ji je v KUD Esko sledila še otvoritev razstave mladih likovnikov z naslovom Vseobsegajoča razstava druščine ob morju.

V torek je Anbot izpeljal kreativno delavnico Praznovanja in ta dan je bila še posebej atraktivna otvoritev razstave keramike Dubravke Šorel z naslovom Pot Šavrink, ki jo je ob pokroviteljstvu častne konzulke Slovenije v Franciji Tatiane Dumas Rodica in številčnih francoskih udeležencev ex-tempora iz pospremila ulična fešta z degustacijo francoskih vin.

ExTemporePress_03092015_fotoVojkoRotar-9807V sredo je na Tartinijevem trgu potekal ex-tempore za učence OŠ Sečovlje, OŠ Šmarje, CKSG Portorož in člane društva Faros, v Mediadomu Pyrhani, ki je v fazi odpiranja pa so na dnevu odprtih vrat prikazali tri piransko obarvane dokumentarne igrane filme Zavoda Nomed.

Včeraj je bil Tartinijev trg namenjen ex-temporu za otroke vrtca Mornarček, v OŠ Vincenzo e Diego de Castro Lucija so za učence izpeljali kreativne ustvarjalnice, v Tartinijevi hiši pa so odprli razstavo slik in keramike likovne skupine italijanske skupnosti.

Obiskovalci si bodo lahko dela, ki bodo nastala na obeh letošnjih ex-temporih, ogledali v soboto od 13. do 18. ure v vseh treh razstaviščih Obalnih galerij: v galeriji Hermana Pečariča, v Mestni galeriji in v Monfortu.

Na včerajšnji tiskovni konferenci so organizatorji slikarskega ex-tempora in ex-tempora keramike, nekateri člani žirij, slikarji udeleženci in drugi obudili tudi spomin na rojstvo ex- tempora ter njegovih 50 let. Tako smo  slišali, da je zamisel o njem leta 1966 v življenje spravil slikar Pavle Zamar Zappa in da je za njegov dolgoletni in neprekinjen razvoj še zlasti zaslužen dolgoletni ravnatelj Obalnih galerij Piran, pokojni Toni Biloslav.

Spominu Biloslava se je včeraj poklonil tudi svetovalec župana Mestne občine Koper in v. d. direktorja Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič, ki je več kot desetletje podpornik ali soorganizator enega izmed najbolj razpoznavnih likovnih dogodkov v državi. “Sem zelo zadovoljen, da je še vedno veliko nas, ki podpiramo to prireditev, še posebej 50. obletnico. Brez Tonija Biloslava verjetno vse to ne bi bilo, tako kot je danes. Imel je veliko povezovalno energijo in je nenehno ustvarjal in mislim, da je eden od prvih med nami, ki je vedel, kaj je in kako izkoristiti globalizacijo in čezmejnost pri promociji kulture in umetnosti. Toni Biloslav je bil izjemen človek, mislim, da se ga moramo spominjati kot velikana, ki je pustil pečat Piranu in širom okrog in je to mesto ponesel po svetu. On ni nikoli delal zase, ampak za nas, za ljudi, zato je prav, da ga izpostavimo in da se zavedamo, da bo za vedno z nami, tudi pri tem pomembnem jubileju,” je na konferenci za medije dejal Gašpar Mišič.