DomovArhivAbstraktne male mestne zgodbe

Abstraktne male mestne zgodbe

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V petih srečanjih so likovniki iz vse Slovenije in sosednje Italije upodobili in reinterpretirali več kot 230 zelo zanimivih zgodb, naslikali mnogo bolj in manj znanih vedut mesta, detajlov in impresij ter tako sooblikovali likovni zapis življenja v mestnem jedru. Letošnji ekstempore so sklenili minulo soboto zvečer v Pretorski palači.

Odlična mezzosopranistka Barbara Sorč je z uvodnim nastopom ob spremljavi pianista Tilna Bajca povsem navdušila vse prisotne v prepolnem pritličju in atriju Pretorske palače. Likovnike je v imenu organizatorja pozdravila Jana Tolja, svetovalka župana Mestne občine, ki je čestitala vsem nagrajencem in sodelujočim ob jubileju. Dvodnevni ekstempore se je tekom let zelo uspešno umestil v pomladno kulturno dogajanje v koprskem jedru. Sodelujoči likovniki slikarsko srečanje jemljejo zelo resno in vedno bolj je čutiti pozitivno ustvarjalno tekmovalnost. Minuli vikend so se nekateri izmed njih ob sodelovanju na ekstempore prvič udeležili in predstavili tudi na umetniškem sejmu na Titovem trgu.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali priznani zamejski grafik in slikar Franko Vecchiet, magistra vizualnih komunikacij in likovna kritičarka Jasna Merkù ter arhitekt Zdenko Nemec, je avtonomno določila tako hierarhijo kot tudi število najbolj uspelih upodobitev.

Komisijo je s subtilno likovno kompozicijo mesta, kjer so arhitekturni elementi zreducirani na njihovo strukturalno bistvo, najbolj prepričala v širšem primorskem prostoru in v rodni Italiji že večkrat nagrajena Elsa Delise iz Trsta. Abstrahirana kompozicija, ki s figurativnimi elementi definira razpoznavne prvine, ki okarakterizirajo celoten Koper in zajamejo mesto vse do detajlov, je Koprčanko Majo Gržina Cergolj umestila na drugo mesto. Tretjeuvrščena Metka Čok iz Divače je s prečiščeno kompozicijo in minimalističnimi likovnimi rešitvami v upodabljanju simboličnih elementov Kopra kot obmorskega mesta ter izstopajočimi tremi elementi oblikovala delo, polno vedrine, igrivosti in optimizma.

Priznanje za likovni dosežek s pohvalo za drugačen pristop k podajanju sicer podobne tematike, ki je obe slikarski upodobitvi odlikoval s kompozicijskimi kvalitetami  in kolorističnimi rešitvami, sta prejela Miranda Kozic iz Murske Sobote in Livio Zoppolato iz Trsta.

Svojevrsten pristop v likovni interpretaciji je Ireni Debevec s Škofij, Zori Šonaja iz Murske Sobote in Saši Gajšek iz Celja prinesel priznanje za likovni dosežek. Danila Krpič iz Murske Sobote in Andrej Erzetič iz Dobrovega v Brdih pa sta prejela priznanji po izboru sodelujočih likovnikov.

Najbolj uspele slikarske upodobitve bodo v maju in juniju 2015 razstavljene v pritličju Pretorske palače in v kavarni Loggia. Razstava je zastavljena tako, da se bo lokacija razstavljenih del spreminjala. Poleg simboličnih nagrad bodo nagrajenci letošnjega ekstempore nagrajeni s skupno in individualnimi slikarskimi razstavami, v Pretorski palači predvidoma v marcu 2016 in v kavarni Loggia v več terminih že v letošnjem letu.