DomovArhivMestna občina Koper danes praznuje!

Mestna občina Koper danes praznuje!

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Leta 1921 so italijanski fašisti na vsak način skušali prevzeti oblast, tako so organizirali oborožene pohode v številne slovenske kraje v Istri. Večja skupina fašistov iz Kopra je prišla ustrahovat tudi Marežgane. Nanje so streljali in med ljudi vrgli ročno bombo. A kleni domačini so se temu uprli, napadalce so zasuli s kamenjem. V spomin na Marežganski upor, ki se je zgodil 15. maja 1921, Mestna občina praznuje svoj občinski praznik. Ob tej priložnosti bodo jutri, v soboto 16. maja, ob 10. uri pred spomenik padlim v Marezigah predstavniki Mestne občine Koper, Krajevne skupnosti Marezige in borčevske organizacije položili vence. Prisotne bo nagovoril predsednik sveta KS Marezige Alen Babič, program pa bodo z recitiranjem Kajuhovih pesmi popestrili učenci Osnovne šole Ivana Babiča – Jagra Marezige in Pihalni orkester Marezige.

Sicer pa se kot vsako leto ob občinskem prazniku v občini v teh dneh odvijajo tudi številni dogodki in prireditve. Med njimi velja omeniti tradicionalno prireditev Koper praznuje z otroki na trgu, ki so jo v družbi otrok iz vseh koprskih vrtcev na Titovem trgu pripravili v sredo, danes, ob 19. 30 uri pa bo občanom ob prazniku, zaradi napovedi slabega vremena v Taverni, zaigral Pihalni orkester Koper, program bodo popestrile Mažorete Koper ter pevca Žiga Rustja in Tina Novak. V okviru občinskega praznika bo jutri, v soboto, 16. maja, ob 20. uri v dvorani sv. Frančiška Asiškega tudi koncert Kulturnega društva Mešani pevski zbor Obala Koper.

Ob tem velja še enkrat spomniti, da se danes v Marezigah začenja tudi tradicionalni Praznik refoška, vikend, ki je pred nami, pa bo minil tudi v znamenju prireditve Koper zdravo mesto oziroma Dan zdravja in Street Energy Week.

Praznične prireditve se bodo končale konec meseca, ko bodo v soboto, 30. maja, na Pristaniški ulici in Ukmarjevem trgu znova pripravili tradicionalno predstavitev krajevnih skupnosti oziroma Koper na dlani ter Pristaniški dan. 

Občinske nagrade in priznanja

Mestna občina Koper je tudi ob letošnjem občinskem prazniku izbrala občinske nagrajence. Najvišjo občinsko nagrado,  Priznanje 15. maj, bodo podelili Tuliu Furlaniču za dolgoletno delo in ustvarjanje na področju glasbene umetnosti, Priznanja z veliko plaketo pa bodo prejeli  glasbena skupina Kameleoni za  50-letno uspešno in odmevno delovanje na področju zabavne glasbe, Prostovoljno gasilsko društvo Krkavče, za dolgoletno uspešno in požrtvovalno delo na področju požarne varnosti, zaščite in reševanja ter Območno združenje Rdečega križa Koper, za dolgoletno predano, požrtvovalno in nesebično delo na humanitarnem področju.