DomovArhivAli vlada Alenke Bratušek ščiti stare akademske vrtičke?

Ali vlada Alenke Bratušek ščiti stare akademske vrtičke?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kako drugače razumeti sistemsko vojno, ki jo vodi slovenska vlada proti obali? V tej zgodbi igra vlada grdo čarovnico, ki ji gre na jetra Sneguljčica. Ali pa zlobno mačeho, ki se trudi zadušiti ambicije Pepelke.

Koper je majhen svetilnik v megli slovenske tranzicije. Pokazal je, da je mogoče. Da lahko dosežemo red in razvoj ne glede na vse težave današnje gospodarske situacije. Ali se nesposobni državni vrh boji tega modela uspeha, ker še toliko bolj izpostavlja polomijo naše politične elite?

Že dolgo nam politični vrh prodaja zgodbo o družbi znanja. Toda namesto odpiranja našega akademskega prostora, si morajo najpametnejši možgani naše države prostor iskati v tujini, medtem ko se pri nas konservativno ščiti zakoličene vrtičke. Namesto napredka našega univerzitetnega prostora, ki bi prinesel uporabno znanje za gospodarski razvoj, se ohranjajo stari vzorci in prakse, ki ščitijo zaspano akademsko elito.
Ali se vam zdi normalno, da vlada oškoduje primorsko univerzo za dva milijona in pol evrov letno? Zakon o visokem šolstvu namreč določa financiranje univerz glede na vpisano številno študentov, torej po principu glavarine. No, to določa zakon, vlada pa se za to ne zmeni in že leta diskriminira našo univerzo. Če primerjamo sredstva namenjena za enega študenta ljubljanske univerze in študenta primorske univerze, ugotovimo, da ministrstvo za prvega nameni kar 24% več sredstev. Namesto razvoja novih programov, ki bi bili prilagojeni današnjim razmeram in potrebam sodobne družbe, s tem sistemom vlada ščiti stare in okostenele akademske vrtičke, ki izgubljajo število študentov, a ohranjajo fotelje za profesorje.
Kaj torej storiti v državi, kjer še vlada krši lastne zakone? Še več, sedaj se je koalicija odločila, da bo to šikaniranje najmlajše slovenske univerze kar uzakonilo. Namesto, da bi dosledno uveljavili pravično in enakopravno financiranje, bodo torej legalizirali dosedanjo krajo. V javni obravnavi je namreč novela Zakona o visokem šolstvu, ki načrtuje ukinitev plačevanja po načelu števila vpisanih študentov in namesto tega za prihodnja leta zakoliči ohranitev starih, preživetih razmerij.
Vodstvo Univerze na Primorskem in vodstva študentskih organizacij so se uprli načrtom vlade in zahtevajo, da se dosledno uveljavi enakopravno in razvojno obravnavanje celotnega univerzitetnega prostora. Če se vam ta enostavna zahteva zdi poštena in pravična, jih lahko podprete tudi vi na naslednji povezavi. Spodaj pa v prilogi lahko pogledate nekaj podatkov, ki kažejo trenutno stanje in razkrivajo krivičen odnos ministrstva do primorske univerze.
In ta primer je le kamenček v mozaiku dejanj državnega vrha, ki ščiti stare vrtičke namesto odpiranja novih polj razvojnih priložnosti. Koper je v zadnjem desetletju urejeno in prerojeno mesto in to smo dosegli navkljub vsem oviram, ki jih lokalnemu gospodarstvu in skupnosti postavlja politični vrh države. To smo dosegli tudi navkljub polomu velikih obalnih gospodarskih sistemov, ki so se gradili desetletja in bili nato čez noč pokopani. Da, trdoživi smo tu na obali. In pomislite samo, kak pospešek bi doživel razvoj naših krajev, če bi enkrat za spremembo imeli vlado, ki bi nam pomagala, namesto, da nam na vsakem koraku škodoželjno koplje luknjo. No, bomo že dobili tako vlado?

Predstavitev podfinanciranosti Univerze na Primorskem

Če vas zanima več, preberite še:
BI VLADA RADA UNIČILA TUDI PRIMORSKO UNIVERZO?
ŽUPAN SANJAL O STRESNIH TESTIH SLOVENSKIH BANK
NAKUPI V MESTNEM JEDRU ODSLEJ ŠE BOLJ PRIJAZNI
ZAKAJ SE SLOVENIJA NE ZGLEDUJE PO KOPRU?