DomovArhivAnton Skok: Bili smo valilnica športnih društev v Istri

Anton Skok: Bili smo valilnica športnih društev v Istri

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Koliko rekreativcev se danes udeležuje organizirane vadbe pod okriljem vašega društva?
Danes organiziramo vadbo v različnih disciplinah, kot so npr. namizni tenis, odbojka, mali nogomet, kegljanje in pohodništvo. Vse skupaj se omenjenih aktivnosti udeležuje kar 300 rekreativcev in rekreativk. Velik poudarek so t.i. trim lige, ki so tekmovalna oblika rekreacije. Pomembni pa so tudi »stranski učinki« vadbe, kot sta zdravje in boljša delovna storilnost udeležencev.

Kaj vam pomeni tako pomemben jubilej (60 let op.a.), ki ste ga pred dnevi praznovali  v vašem društvu?
Najprej hvala za povabilo na intervju. Takole bom povedal; v našem društvu smo praznovanje ob tem res visokem jubileju pripravili iz več razlogov. Občanom in občankam Kopra smo najprej želeli povedati, da poleg rekreacije že 60 let razvijamo tudi telesno vzgojo.  Zakaj tudi vzgojo?  Tisti človek, ki svoje telo razvija, ohranja in drži kondicijo, skrbi za svoje zdravje, tisti ima perspektivo, lahko razmišlja in je lahko iskalec novih rešitev ter ima vse možnosti, da postane pozitivna osebnost. Poleg tega smo želeli tudi poudariti, da že 60 let nismo spremenili imena Partizan Koper, čeprav so leta 1991 to mnogi želeli.

Kakšen je pri nas trenutni položaj rekreacije v primerjavi z vrhunskim športom in s kakšnimi problemi se srečujete?
Moram priznati, da se danes rekreacijo občanov in občank preveč zapostavlja. Koper bi moral imeti za razvoj rekreacije  prostor, ki bi bil namenjen samo temu. Smo sicer eno redkih društev v Sloveniji z imenom Partizan, ki nima lastnega prostora. Dvoran je sicer veliko, največji problem pa so visoke najemnine za uporabo le-teh. Marsikateri zaposleni si tega stroška enostavno ne more privoščiti. Naše društvo žal ne prejema dovolj donacij in sponzorstev, da bi lahko vsem, ki si to želijo, omogočilo organizirano rekreativno vadbo. Nekoč  so podjetja veliko bolj podpirala rekreacijo svojih zaposlenih, danes se borijo le še za plače. Marsikdo se zato odloča za svojo pot in se rekreira  kar sam. Športna rekreacija postaja žal predraga.

Na katero aktivnost društva ste danes še posebej ponosni?
To je BAKOGA-vsakoletno srečanje treh pobratenih društev: Partizan Koper, Partizan Gabrje Celje in Partizan Bakovci, na katerem povežemo dve narodnostno mešani območji.  Osmo srečanje je bilo junija v  Kopru, naslednje leto pa gremo v Bakovce.

Na zadnji redni skupščini ste se po 20 letih vodenja društva poslovili od predsedniške funkcije. Kako kaže Partizanu naprej?
Na petkovi redni skupščini je novi predsednik postal Stojan Prinčič, ki je bil do sedaj podpredsednik. Kljub težkim časom, verjamem, da bo še naprej aktivno vodil društvo. Novemu predsedniku in društvu pa bom po svojih najboljših močeh z veseljem pomagal v veri, da bo Partizan Koper v prihodnosti praznoval tudi 120-letnico.