DomovArhivV OŠ Prade so zasadili 12 sadnih dreves

V OŠ Prade so zasadili 12 sadnih dreves

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Že pred dobrimi štirinajstimi dnevi so učenci skupaj z upokojenci in varovanci delovno terapevtskega centra Barčica obrali oljke v šolskem oljčniku, minulo soboto pa so organizirali še delavnico o permakulturi, v okviru katere so s skupnimi močmi zasadili 12 sadnih dreves. Dogodka se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep, ki je skupaj z ravnateljico šole Franko Pegan Glavina in direktorico Ljudske univerze v Kopru Alenko Grželj v šolskem sadovnjaku zasadil svoj prvi kaki.
DSCN7254

 

Sobotno dopoldne v osnovni šoli v Pradah je minilo v prijetnem vzdušju, učenci OŠ Prade, varovanci DTC Barčica, člani Andragoškega društva Morje Univerze za tretje življenjsko obdobje iz Izole in predstavniki Društva upokojencev iz Bertokov so se uvodoma zbrali v šolski jedilnici in prisluhnili kratki predstaviti načel permakulture – inovativni pristop sodobnega kmetijstva, s katerim so se učenci seznanili tekom šolskega leta. Skupaj z gosti se je nato ena skupina učencev odpravila v šolski sadovnjak, kjer je z lopatami in grabljami posadila 12 sadnih dreves – figo, kaki, češnjo, jablano, breskev, pa tudi nekaj drugih mediteranskih dreves, druga skupina pa je v likovni učilnici risala na table, ki bodo postavljene ob zasajena drevesa. Pridne roke je nato pričakala polna miza domačih dobrot, od majhnih kanapejev do domiselnih sladic, ki so jih pripravile učenke OŠ Prade skupaj s šolskimi kuharji.

DSCN7267

To pa je bil le eden od mnogih projektov, ki jih na osnovni šoli v Pradah izvajajo redno, šola je namreč vključena v program Ekošola mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja. Namenjen je spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše.