DomovArhivBaltazar lahko pride v Koper

Baltazar lahko pride v Koper

ArhivKolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

baltazar_233683S1

Jutri bomo povabili potencialne Baltazarje v Koper. Ustanovili bomo Slovenski inštitut tehnologij.

Pred tednom dni sem si ogledal tehnološki center, ki ga je Hidria razvila na območju Tomosa, ki me je navdušil. Enako kot proizvodnja v Tomosu in Alutecu, ki izgleda filmsko.

Njihova proizvodnja in strojegradnja je tako perfektna, da jim kontrolorji ene glavnih avtomobilskih znamk niso verjeli. V centru postavijo koncept celotne zgodbe, projektirajo konkretne načrte stroja ter ga nato tudi sestavijo ter dostavijo.

In zadnji korak vsakega stroja je kontrola izdelkov. In kotrola je pri nekem izjemno zahtevnem avtomobilskem delu kazala, da so vsi izdelki perfektni.

Da bi prepričali kontrolorje so zanalašč zafušali nekaj primerov, da so videli, da kontrola dejansko dela.

Pred časom je Lama Dekani praznovala 60 let, o čemer je ekoper.si poročal v Lama Dekani – zgodba o uspehu

Z nostalgijo se spominjam šolskih obiskov tovarne in tudi tu me je navdušila današnja slika, predvsem pa njihova zgodba. To je material za dober dokumentarni film zgodbe o uspehu, ki sedaj posega v svetovni vrh v svoji disciplini.

Kaže pa tudi primer odličnega tujega strateškega partnerja, ki je stavil na Dekane.

Našli so svojo nišo in v njej priplezali na vrh.

Lama Dekani oziroma Titus je svetovni prvak v razvoju in proizvodnji blažilcev, ki so eden najbolj aktualnih izzivov pohištvene industrije. Tudi zato so pomemben partner Ikee in podobnih blagovnih znamk.

To sta le dva primera, ki kažeta dosežke lokalnega gospodarstva na področju raziskav in razvoja, ki pripeljejo do konkretnih tehnologij in proizvodnje produktov z visoko dodano vrednostjo, ki jih dobro prodajo.

Predvsem pa kažeta tehnološko znanje, ki je v Kopru doma. Kažeta, kako se resurse na področju znanosti uporabi učinkovito in usmerjeno na dobiček. Usmerjeno na to, da se ta denar pametno povrne.

In prav to je tudi filozofija SITa.

O tem zakaj bo SIT drugačen sem pisal v blogu Zakaj bo Slovenski inštitut tehnologij drugačen?

Rad berem bloge o naših psiholoških ovirah na poti do uspehov, ki jih Miha Mazzini objavlja na siol.net.

Če vas zanima, kako bomo slovensko pomanjkanje ambicij premagali v Kopru, lahko preberete v Koper svetovno središče znanja?

In ko nam bo uspelo privabiti dovolj Baltazarjev, bo pa enkrat že tudi Slovenija začela posnemati Koper, kar sem predlagal že v Zakaj se Slovenija ne zgleduje po Kopru?

Japec

Osebno se veselim projekta SIT, ker me je navdušila energija Japca Jakopina, ki je dejansko motor ideje.

Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Luka Koper so odličen steber, ki zagotavlja stabilen razvoj SITa. Toda ključni so ravno razvojni centri podjetij, ki se bodo združili v to zgodbo.

Jutri bo v njihovem imenu podpisal Japec Jakopin. Ostalo sledi.

Če bi radi brali več o tem, lahko všečkate našo Facebook stran tukaj.


Sebastjan Jeretič