DomovArhivDelnica Luke Koper letos dosegla najvišjo rast

Delnica Luke Koper letos dosegla najvišjo rast

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

»Veseli me, da smo kljub poskusom prikaza izkrivljene slike o stanju v družbi uspeli prepričati vlagatelje, da je Luka Koper, kot ključna primerjalna prednost Slovenije, perspektivna gospodarska družba, ki ima izjemen razvojni potencial. Prepričan sem, da se bo vrednost delnice v prihodnje še okrepila, saj so ukrepi za izboljšanje poslovanje in naši razvojni načrti usmerjeni k rasti pretovora, povečevanju poslovnih prihodkov in večjemu dobičku. Lastniki družbe si lahko tako obetajo večje dividende, kar je nenazadnje njihov ključni cilj«, je rast vrednosti delnice Luke Koper komentiral predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič.

Luka Koper je v minulem letu trgovala s kar 864.642 delnicami, kar predstavlja skupno 7,92 milijona evrov. Najvišja vrednost delnice Luke Koper je v letu 2013 znašala 11,44 evrov, najnižja pa 7,25 evrov.  Kljub napovedanemu nižjemu dobičku, zaradi slabitve vrednosti zgrešenih naložb iz preteklosti v višini skoraj deset milijonov evrov, vrednost delnice še naprej raste. Enotni tečaj delnice je tako od začetka leta zrasel za dobro četrtino, in sicer na 12,4 evrov, kar je zelo blizu ciljni ceni 12,8 evrov, ki so jo avgusta in novembra lani postavili borzni analitiki.

Prvi mož Luke Koper pa je tudi sicer izredno optimističen, zato je tudi prepričan, da bo Luka Koper v letu 2014, ki ga je poimenoval leto zamujenih investicij, uspela realizirati vse ključne, in za razvoj družbe pomembne investicije, ki bi morale biti zaključene že pred leti. Dobra osnova za optimizem so rekordni skupni prihodki v zadnjem kvartalu minulega leta in vsa pridobljena dovoljenja ter začetek izvajanja projektov povezanih s poglobitvijo prvega bazena. O tem smo pisali tudi v enem prejšnjih prispevkov.