DomovArhivBližina z globljo sporočilnostjo

Bližina z globljo sporočilnostjo

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Do konca meseca bo v Pokrajinskem muzeju na ogled razstava Proximity-Bližina. Gre za slike in kipe mlade galerije Galeriakalo iz Tirane, na ogled pa je 34 del albanskih in slovenskih avtorjev. V bistvu je to šele osma razstava omenjene galerije, druga na tujem (prva je bila v Ljubljani), po Kopru pa se seli v Washintgton.

Razstavo so odprli včeraj zvečer, ob tem pa je koprski župan Boris Popovič dejal, da nosi njen naslov Bližina v sebi globoko sporočilnost in je danes še kako aktualna. »Bližina pomeni skupnost, sodelovanje in sožitje, brez nje niti nas ne bi bilo« je dejal. Ob tem se ni mogel izogniti nedavnih tragičnih dogodkov, ki pretresajo Evropo in svet. Sicer pa je poudaril izjemen pečat, ki so ga v zgodovini Kopru vtisnile albanske družine, k današnjem razvoju Mestne občine Koper pa pomembno vpliva tudi povezana albanska skupnost.

Veleposlanik Republike Albanije v Sloveniji Pellumb Qazimi, ki je najbolj zaslužen, da najboljši albanski umetniki razstavljajo prav v Kopru, ni mogel skriti navdušenja nad izjemnim razstavnim prostorom v Pokrajinskem muzeju, še zlasti zato, ker so sodobna dela razstavljena pod grbi albanskih družin, ki so nekoč sooblikovale mesto.

Včerajšnjemu odprtju razstave v Pokrajinskem muzeju sta posebno noto vtisnila izjemna vokalistka Štefica Stipančevič-Steffi in kitarist Marko Hrvatin.