DomovArhivBo Koper pokazal Sloveniji pot iz krize?

Bo Koper pokazal Sloveniji pot iz krize?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Investicije poganjajo gospodarstvo

Na našem portalu smo že pisali, da bo več kot polovica letošnjega občinskega proračuna namenjena investicijam. Tako bo torej na območju naše občine samo iz tega naslova za 46,6 milijona evrov vlaganj, vlagal pa bo tudi zasebni sektor.

Prav na zadnji dan preteklega leta je Luka Koper dosegla nov rekord, saj so pretovorili 600 tioč zabojnikov in prek 18 milijonov ton blaga. In prav Luka Koper bo v letošnjem letu pospešila vlaganja, ki se vlečejo že dolga leta. Od tako perečega poglabljanja vplovnih poti v pristanišče do številnih drugih posegov, ki bodo omogočili doseganje novih rekordov.

Kako doseči kvantni preskok našega gospodarstva?

Gospodarsko stanje v Mestni občini Koper je sicer precej bolj stabilno od slovenskega povprečja, zato je tudi stopnja brezposelnosti na najnižji ravni med vsemi mestnimi občinami. Kljub vsemu pa si seveda tudi pri nas želimo novega razvojnega zagona, ki bi postavil Koper kot poslovno središče na širši zemljevid regije.

Tudi zato je bila v preteklih nekaj letih tako velika pozornost posvečena vzpostavljanju stikov z velikimi tujimi vlagatelji, ki sedaj zelo radi prihajajo v Koper. Nekateri obtožujejo župana Borisa Popoviča, da ima megalomanske sanje, ko govori o milijardnih investicijah, ki bi povsem spremenile gospodarsko sliko Kopra in s tem tudi Slovenije. Toda prav to je edini možni skok iz krize, saj se bo sicer država pobirala še leta in leta.

Veliki projekti so hrbtenica razvoja

Podobne obtožbe o sanjah so kritiki ponavljali tudi, ko se je v Kopru začel razvijati potniški terminal, ki sedaj v kraj pripelje 70.000 obiskovalcev letno. Podobnih kritik je bilo občinsko vodstvo deležno tudi ob odločitvi za novo, veliko in moderno osnovno šolo na Bonifiki. Pa še kdaj.

Pomembno je, da vsi skupaj razumemo, da novega gospodarskega zagona ne bomo dosegli ped po ped, še manj s cepetanjem na mestu. Skok lahko dosežemo le z velikimi projekti, ki bodo temeljito spremenili poslovno sliko naših krajev.

Koper je v zadnjem desetletju prenovljen in prerojen. Pripravljajo se načrti za velike projekte, med katerimi bo zelo pomembna nova stolpnica Landmark, pa tudi urejanje obalnega pasu od mestnega jedra do Žusterne. In vzpostavljeni so tesni stiki s tujimi vlagatelji, ki si želijo investirati v naš kraj.

Torej je vse pripravljeno na novo poglavje v zgodovini mesta in širše regije. In to bo Koper dosegel ne glede na vse ovire, ki jih postavlja državni vrh. Mogoče bo s časom tudi Slovenija razumela, da bi bilo bolje, če bi posnemala Koper.

Če želite prebrati več o izpostavljenih temah:

LUKA Z REKORDI V NOVO LETO 2014
PRORAČUN MESTNE OBČINE KOPER ZA LETO 2014: VEČ KOT POLOVICA SREDSTEV ZA NALOŽBE
V KOPRU NE BELEŽIMO VELIKEGA PORASTA STOPNJE BREZPOSELNOSTI