DomovArhivBogato junijsko dogajanje v slovenski Istri

Bogato junijsko dogajanje v slovenski Istri

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Obiskovalci se bodo tako lahko udeležili prireditev, na katerih bodo spoznali lokalne kulinarične dobrote. Uživali bodo ob opazovanju narave, spoznali pa bodo tudi zgodovinske in kulturne bisere tega območja. Dneve in večere bodo popestrili koncerti, gledališke predstave in drugi zanimivi dogodki.

Junij v Kopru v znamenju zabavnih, kulturnih in športnih prireditev

Že to soboto, 4. junija, bo Koper gostil Triatlon za pokal Istre. Prireditev, ki združuje tek, plavanje, kolesarjenje in zabavo, bo ponudila tudi aktivnosti za vse, ki so kondicijsko manj pripravljeni in tekmovanja za najmlajše.

Zaradi muhastega vremena v maju, bo 12. junija v Kopru na sporedu tudi tradicionalna prireditev ob občinskem prazniku, Koper na dlani. V starem mestnem jedru Kopra se bodo tako zbrali predstavniki krajevnih skupnosti in turističnih društev ter obiskovalcem predstavili svoje običaje in tipične produkte. Posebna popestritev dogodka bodo istrske družabne igre, v katerih se bodo pomerili tudi predstavniki turističnih društev.

Koper na dlani foto občina koper
Prihodnjo nedeljo, 12. junija, bo Koper gostil priljubljeno prireditev Koper na dlani.

Z junijem se v Istro vrača tudi Primorski poletni festival, ki bo ponudil tako gledališke predstave kot tudi plesne in ulične dogodke ter koncerte. Na dogodkih, ki bodo povezali različna kulturna prizorišča vseh štirih istrskih občin, bodo sodelovali tako slovenski kot tudi tuji izvajalci. Svečano odprtje letošnjega festivala bo v četrtek, 16. junija, v Kopru, z gledališko predstavo v izvedbi Kamernega teatra iz Sarajeva.

Tudi letos pa ne gre zamuditi največjega koncertnega dogodka, Caprisovega koncerta, ki bo v petek, 17. junija, na Titovem trgu v Kopru. Na velikem odru se bodo že v popoldanskem času predstavile še neuveljavljene skupine, zvečer pa ga bodo zasedle priznane obalne in slovenske glasbene skupine. Med izvajalci bo torej mogoče slišati skupine Siddharta, Big Foot Mama in Pudding Fields, ki se jim bodo pridružili Slavko Ivančič, Tulio Furlanič, Enzo Hrovatin, Aleksander Novak, Šturle in Easy.

Od 16. do 19. junija bodo ceste slovenske Istre gostile elitne kolesarje številnih premožnih svetovnih ekip, ki bodo dali pečat 23. dirki Po Sloveniji. Dirka po Sloveniji bo potekala 4 dni, in sicer v štirih etapah, v sklopu katerih bodo kolesarji prevozili 591 kilometrov, Koper pa bo v četrtek, 16. junija, del prve etape med Ljubljano in Koprom.

Konec junija bo Koper gostil tudi 21. Mednarodni glasbeni festival FeNS 2016. V treh kategorijah

 

Junija pa bomo znova lahko razvajali brbončice. Koper bo namreč 28. junija gostil priljubljeno kulinarično tržnico in hkrati najbolj priljubljen kulinarični dogodek pri nas, Odprto kuhno.

junija, ob 18. uri, pa bo Koper v protokolarni dvorani sv. Frančiška gostil edinstven dogodek, in sicer demonstracijo tradicionalnega japonskega aranžiranja cvetja – ikeban.

Poletje v Ankaranu

S koncerti, klovnovsko predstavo in predstavo umetnikov na trapezu se bo 17. junija v Valdoltri uradno začel sklop prireditev Poletje v Ankaranu.  18. junija bodo obiskovalci lahko prisluhnili koncertu Rudija Bučarja in Istraband-a.

Sobotna jutra bodo namenjena telovadbi na morskem zraku, torki pa bodo posvečeni otrokom, ki si bodo lahko ogledali odlične otroške predstave. Dogajanje bo obogatilo tudi Gledališče Koper, ki bo do konca junija v sklopu Primorskega poletnega festivala uprizorilo dve zanimivi predstavi; Glumac … je glumac … je glumac in Od tišine do glasbe. 24. junij pa bo pester tudi na tako imenovani  študentski plaži, kjer bo otvoritev plaže in lokala ter sklopa prireditev Poletje na Študentu.

V Ankaranu bo to poletno sezono uveden javni prevoz po principu Parkiraj in se pelji. Obiskovalci plaž in prireditev bodo svoje jeklene konjičke pustili na označenih in urejenih parkiriščih ter se naprej odpeljali z brezplačnim avtobusom. Ta bo vozil od križišča za Hrvatine do Lazareta, ustavil pa bo tudi na Sveti Katarini in v Valdoltri.

Mala barka vabi med valove

Izola, nekdaj pomorsko in ribiško mesto, svojo zgodovino obuja skozi novo turistično atrakcijo – projektom Mala barka. Restavrirana ribiška barka Biser v Simonovem zalivu že privablja poglede obiskovalcev. Ob njej je urejen tudi manjši prireditveni prostor in tematski park. Krožna pot vas od barke ob morju popelje do Muzeja Parenzana, kjer je postavljen interpretacijski center z elementi razstave o ribiški dediščini. Najbolj zanimiva je gotovo replika ribiške kabine, kjer lahko obiskovalci doživijo simulacijo plovbe po izolski obali. Na obeh lokacijah, ki ju povezuje krožna pot, pa so na ogled sodobne multimedijske predstavitve pomorstva, ribištva ter ladjarstva danes in nekoč.

Simulacija kabine v Muzeju Parenzana Občina Izola

Iz valov (pa takoj) na krožnik

Med 3. in 13. junijem bodo tudi letos izbrani izolski gostinski lokali, po enotni ceni šest evrov, ponujali pedoče na buzaro in druge specialitete narejene iz te vrste školjk. V akciji Zjutraj v morju, opoldne na krožniku so se za Dneve pedočev povezali Turistično združenje, Občina Izola in turistična, gostinska ter prehrambna podjetja. Od konca maja pa vsako soboto v Izoli ponovno deluje tudi domača tržnica »Ruba sz moje njive«, kjer svoje pridelke prodajajo lokalni kmetje. Gre za enega izmed programov projekta Kilometer nič.

Lokalno tudi na Prazniku oljk, vina in rib

Na ulicah izolskega mestnega jedra vas bodo, kot vsako leto, pozdravili lokalni pridelovalci oljčnega olja in domačih vrst vin ter ponudniki drugi kulinaričnih posebnosti slovenske Istre. Tudi tu bo moč okušati morske jedi. Za popolno doživetje pristnosti izolskih obmorskih ulic in vonja po »domačem«, pa bo poskrbela tudi prijetna glasbena spremljava.

Junijske novice iz Portoroža in Pirana

 

4. in 5. junija bodo v Padni na Prazniku olja in bledeža ponovno predstavili vrhunska oljčna olja slovenske Istre, ki se lahko po svoji kakovosti primerjajo z najboljšimi na svetu. Vaščani pa bodo pripravili tudi bogato ponudbo zdravih kmetijskih pridelkov, pridelanih na Šavrinskem gričevju, in tradicionalnih istrskih jedi »od enbot«. Na prireditvi bo tudi veliko možnosti za aktivnosti, od sodelovanja na Boškarinovem pohodu in kolesarskem izletu do pristne istrske zabave v večernih urah.

 Med valove morja ujeta kulinarična simfonija

Najboljši ponudniki kulinaričnih storitev so se združili in zasnovali niz dogodkov, ki so ga poimenovali Večerja na pomolu. Pet dogodkov se bo na osrednjem, skrbno urejenem portoroškem pomolu odvijalo vsako zadnjo nedeljo v mesecu od maja do septembra.

Prvi dogodek, odprt za širšo javnost, se bo odvijal že 4. junija 2016, naslednji pa 26. junija. Še tako zahtevne gurmane bodo s svojimi kreacijami navduševali priznani kuharski mojstri portoroških restavracij: Gostilna Tomi, Gostilna Nonna Torca, Restavracija Rizibizi, Restavracija Sophia Hotela Kempinski in Restavracija Hotelov Lifeclass, ki bodo vsakokrat postregli s pethodnim menijem. Na prvi večerji bo osrednja nit avtohtona istrska kuhinja. Ponudba bo temeljila na lokalno pridelanih sestavinah, v ceno pa je vključena tudi vodna in vinska spremljava izbranih lokalnih vinarjev.

V Portorožu bo brnelo!

Portorož bo od  16. do 19. junija gostil 25. evropsko srečanje Harley Owners Group® (H.O.G) Rally. Vstopnine ni, dogodek pa bo odprt za vse motocikliste. Evropsko srečanje H.O.G Rally predstavlja vrhunec dogodkov na Harley-Davidsonovem koledarju, organizatorji pa pričakujejo več tisoč prijateljev, navdušencev in voznikov motociklov Harley-Davidson. Odmeven dogodek bo prava poslastica za vse obiskovalce, saj bo nekakšna eklektična mešanica raznih motociklističnih razstav, žive glasbe, didžejev in zabave. V vasi H.O.G. Village bo na ogled razstava najnovejših modelov Harley-Davidson, obiskovalci si bodo lahko ogledali demonstracijske vožnje, kupili spominke Harley-Davidson, uživali v odlični hrani in pijači ter obiskali legendarno razstavo predelanih motociklov Custom Bike Show, ki bo na ogled v Piranu. Poleg tega se bodo lahko preizkusili v vožnji vozil Jeep, kupili uradne spominke Jeep Merchandise in uživali v gostoljubnosti znamke Jeep. V večernih urah bodo gosti uživali v amaterskem boksarskem dvoboju v organizaciji Boks Kluba Portorož.