DomovArhivZačenja se novo študijsko leto Univerze na Primorskem

Začenja se novo študijsko leto Univerze na Primorskem

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Univerza na Primorskem je na Titovem trgu za »bruce« pripravila poseben sprejem, ki se ga je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep. Ta je študenteriji izrazil dobrodošlico, v naš objektiv pa je povedal:


 

O tem, kakšno je zanimanje za študijske programe Univerze na Primorskem in kakšen je vpis pa smo se pogovarjali s samostojno svetovalko za odnose z javnostmi in promocijo Univerze na Primorskem Mirello Baruca.

476034_10201332009241658_409020547_o

Začenja se novo študijsko leto 2013/2014. Prvi in drugi vpisni rok sta že mimo, kakšno je zanimanje za študij na Univerzi na Primorskem?

Na podlagi dosedanjega števila prijav, števila vpisanih in sprejetih študentov, lahko na Univerzi na Primorskem zatrdimo, da se je zanimanje za naše študijske programe navkljub prostorski stiski, s katero se soočamo, na nekaterih fakultetah celo povečalo. Že v prvem roku smo zabeležili skoraj toliko prijav, kot je bilo razpisanih mest; za 1625 razpisanih mest smo prejeli 1619 prijav, od tega je bilo v prvem roku sprejetih 1170 kandidatov. V drugem roku smo kot edina slovenska univerza beležili večje število prijav, kot je bilo na voljo razpisanih mest, in sicer prejeli smo prijave 733 kandidatov za 666 razpisanih mest. Seveda pa končnega števila vpisanih študentov še nimamo, ta podatek bo znan po 10. oktobru, ko bo zaključen tudi vpis po 3. prijavnem roku.

Katere smeri so med mladimi študenti požele največ zanimanja in na katerih področjih ste mogoče pričakovali več.

Pester nabor študijskih programov na 6 fakultetah Univerze na Primorskem mladim omogoča široko izbiro in lažjo zaposljivost. Mladi se odločajo predvsem za interdisciplinarne programe, kot je denimo Biopsihologija, ki združuje družboslovje in naravoslovje in se, tako kot izjemno atraktiven program Aplikativna kineziologija, izvaja na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Prav tako so med bolj obleganimi programi Pedagoške fakultete, Fakultete za vede o zdravju ter Fakultete za turistične študije – Turistice, ki so svoja prosta mesta skoraj zapolnile že po prvem razpisanem roku za vpis. S številom vpisanih so zadovoljni tudi na Fakulteti za management, kjer letos, tako kot Turistica, prvič razpisujejo podiplomski program v angleškem jeziku. Podobno je na Fakulteti za humanistične študije, kjer beležijo nekoliko višji odstotek vpisanih po drugem roku v primerjavi z letom poprej – največ zanimanja je za programa Medijske študije in Medkulturno jezikovno posredovanje, zaradi premalo zanimanja pa letos nista bila razpisana dva programa, in sicer Kulturni študiji in Filozofija.

Vsako leto ob pričetku novega študijskega leta fakultete študentom pripravijo sprejem dobrodošlice in številne druge aktivnosti. Kaj ste za vaše bruce pripravili letos?

Na fakultetah Univerze na Primorskem so svoje bruce in študente nagovorile dekanje in dekani fakultet, vse skupaj pa so ob 11. uri na Titovem trgu v Kopru pozdravili rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič, podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep ter predsednik Študentskega sveta Univerze na Primorskem, Aleksandar Tošić.

Na Titovem trgu je bilo živahno vse do 13. ure, ko so bruckam in brucem ter študentkam in študentom Univerze na Primorskem postregli z različnimi informacijami ter predstavitvami  institucij in podjetij, s katerimi sodeluje UP.  Za sproščeno vzdušje sta poskrbela bar Kantina in Bellavita Bar z DJ, v plesne ritme pa so nas popeljali članici plesne šole Fiona, ki sta na nedavnih svetovnih plesnih igrah v Tajvanu dosegli najboljšo uvrstitev – prvo mesto z malo člansko hip hop skupino in tretje mesto za nastop v paru.

Titov Trg, Univerza na Primorskem, Sprejem novih študentov bruco