DomovArhivSezona potniških ladij boljša od pričakovane

Sezona potniških ladij boljša od pričakovane

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

 

Bela lepotica, ki je zjutraj priplula v mesto, je sicer ena od manjših ladij, ki so letos že večkrat obiskale Koper. Na njenem krovu je k nam prispelo približno 300 turistov, ki se bodo v Kopru zadržali do večernih ur, nato pa odpluli proti Benetkam.

»V tem mesecu bo v Koper priplulo še 10 ladij, od tega dve prihajata k nam prvič«, napoveduje svetovalka župana Mestne občine Koper Jana Tolja in doda, da je izkupiček letošnje sezone pomorskega potniškega turizma v Kopru boljši od prvotnih pričakovanj. »Čeprav smo sprva napovedovali, da bo letos k nam priplulo 51 potniških ladij, jih bo do sredine novembra skupaj kar 56, saj so se nekateri ladjarji še naknadno odločili za našo destinacijo«, pojasnjuje Tolja in izpostavi, da bo izkupiček letošnje sezone prihod približno 70 tisoč turistov in okoli 30 tisoč članov posadke.

Ta segment ne občuti krize

Tudi sicer so po podatkih CLIE (Cruise Lines International Association) trendi na področju križarjenj pozitivni. V letu 2012 se je na križarjenja odpravilo dobrih 6 milijonov Evropejcev. Zgovoren je podatek, da se je število evropskih potnikov iz leta 2001 do 2012 povečalo kar za 162 odstotkov.

Po podatkih CLIE je  evropska mesta s skupno nekaj več kot 250 pristanišči v letu 2012 obiskalo 29,3 milijona potnikov, zato ne preseneča dejstvo, da so se ladjarji do leta 2016 odločili za izgradnjo 22 novih ladij s skupno 67 tisoč ležišči.

V Koper turisti z vseh koncev sveta

Turisti, ki v Koper prispejo z belo floto, k nam prihajajo z vseh koncev sveta oziroma iz več kot 80 različnih držav. Zanimiv je podatek, da je kar 85 odstotkov vseh potnikov iz angleško govorečih držav, največ jih je iz Velike Britanije (57 %), ZDA (15 %), Avstralije (9 %) in Kanade (3,5 %). Sledijo jim potniki iz Brazilije, Nove Zelandije, Nizozemske, Finske, Irske in Mehike. Med bolj »eksotičnimi« državami, od koder so k nam pripluli pomorski gostje, lahko omenimo Zimbabve, Trinidad in Tobago, El Salvador, Barbados, Mavricius, Gvatemalo ter tudi obiskovalce iz Savdske Arabije, Libanona in Združenih arabskih emiratov.

Glede na starost prevladujejo potniki v starostni kategoriji od 61 do 70 let (30 %), za njimi pa generacijo mlajši potniki, stari od 51 do 60 let (24 %). Mlajša populacija pa predstavlja manjši delež, tako v starostno kategorijo pod 30 let sodi 8,5 odstotkov potnikov.

»Kot zanimivost naj povem, da se cena aranžmaja za križarjenje, ki vključuje postanek v Kopru, običajno giba med 2.000 in 4.000 ameriških dolarjev, nekateri aranžmaji pa dosežejo ceno do vrtoglavih 20.000 dolarjev«, pove Tolja, ki se je pred dnevi vrnila z evropskega sejma morskih in rečnih potniških ladij v Hamburgu, kjer so predstavili polletno poročilo sezone in obete na naprej. Kot kaže so ti več kot obetavni, saj kaže, da je kljub svetovni gospodarski krizi segment križarjenj v porastu, velik potencial na tem področju pa predstavljajo azijski trgi.

Preberite še intervju z Janezom Mačkom ali s Sandijem Bratasevcem.