DomovArhivČakajoč na Miklavža

Čakajoč na Miklavža

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Miklavževi obhodi na slovenskih tleh  segajo že v 30. leta 19. stoletja, do 2. svetovne vojne je bil za večino otrok tudi edini obdarovalec v decembrskih dneh, šele po 2. svetovni vojni mu je to vlogo, vsaj v javnem življenju, prevzel dedek Mraz, ki darila prinaša v noči z 31. decembra na 1. januar. V tedanji Jugoslaviji smo ga namreč množično prevzeli po vzoru iz Sovjetske zveze. Šele od začetka 90. let 20. stoletja se je kot decembrski obdarovalec po vzoru zahodnoevropskih držav in ZDA začel uveljavljati še božiček, ki v družinskem krogu otroke obdaruje v božični noči, torej s 24. na 25. december.

Miklavža bodo na koprskem Titovem trgu množično pričakali že jutri popoldne. V sklopu prireditve Prižgimo novoletne luči bodo ob 17. uri sprva zapeli otroški pevski zbori koprskih osnovnih šol, ki bodo s svojim petjem priklicali Miklavža. Slednji pa bo prvemu možu koprske občine pomagal prižgati praznično razsvetljavo v mestu. Letos bo še posebej zanimiva novoletna jelka na Titovem trgu, ki bo zažarela v skladu z glasbeno podlago.

Sicer pa bo med 5. in 7. decembrom na Titovem trgu tudi Miklavžev sejem, ki poleg stojnic letos prinaša tudi nekaj novosti, kot so delavnice za otroke, plesni nastopi in animacije, otroške predstave, stand up komedije in še bi lahko naštevali. Organizatorji so v sodelovanju s podjetjem PLINDOM poskrbeli tudi, da obiskovalcem Miklavževanja ne bo mraz.

Med letošnje novosti sodi tudi akcija Komunale Koper, Mestne občine Koper in Zavoda Koper Otok »Prinesi odpadek-odnesi nagrado«, s katero želijo ljudi spodbuditi k ločevanju in zbiranju kosovnih odpadkov ter opozoriti na dodano vrednost nakupovanja v koprskem mestnem jedru. Žrebanje nagrajencev akcije, bo v soboto, 6. decembra, ob 11. uri na Titovem trgu. Na stojnici Radia Koper pa se bodo vse dni Miklavževanja letos prvič zbirale tudi novoletne želje, ki jih bodo lahko občani zapisali na posebne novoletne okraske. Slednje bodo obesili na jelke, ki jih bodo postavili na Kidričevo ulico v Kopru. Želje bodo lahko radovedni občani prebirali ves december, nekaj želja pa bo Radio Koper v sodelovanju z Mestno občino Koper občanom tudi izpolnil.

 

Ta konec tedna nas čakajo tudi posebni organizirani vodeni strokovni ogledi sakralne dediščine Kopra, ki bodo na sporedu v soboto (6.12.) in nedeljo (7.12.), ob 11. in 15. uri. Za strokovni vodeni ogled bo treba odšteti pet evrov na osebo, ker je število mest omejeno, pa vsem zainteresiranim zanje v Mestni občini Koper svetujejo hitro prijavo v TIC-u Koper (Pretorska palača). Miklavžev sejem se bo zaključil v nedeljo, ko bodo ob 17. uri trg preplavili znani obrazi – Tomaž Klepač, Ana Marija Mitič, Matjaž Kumelj in Vlado Pilija, ki so širši javnosti znani iz televizijskega šova Znan obraz ima svoj glas.

V času Miklavževega sejma bo na stojnicah mogoče kupiti kartico ugodnosti Koper card po redni ceni, vsak kupec kartice pa bo ob nakupu prejel še posebno darilo, in sicer majico oz. magnetek Kopra.

Za konec pa še pogled v zgodovino. Sv. Miklavž oziroma Sveti Nikolaj je bil škof v Mali Aziji, ki je umrl v prvi polovici 4. stoletja, vse od 11. stoletja je postajal zelo priljubljen svetnik tako na območjih, kjer se je razširilo vzhodno krščanstvo, kot na območjih z zahodnim krščanstvom. O njem govorijo številne legende. Najbolj znana je tista o treh revnih sestrah, ki jim je za doto vrgel tri kepe zlata. Ker naj bi pomiril vihar na morju, so si ga za svojega zavetnika izbrali mornarji, splavarji in brodniki.

Po tradiciji otroci za Miklavževe darove nastavijo pehar, krožnik ali škorenjček, zato ne pozabite tega jutri storiti tudi vi, kajti, če ste bili pridni, se bo Miklavž prav gotovo ustavil tudi pri vas…