DomovArhivCerar se je zavezal poiskati pravo rešitev

Cerar se je zavezal poiskati pravo rešitev

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Občine Izola Igor Kolenc in župan Občine Piran Peter Bossman ter v imenu koprskega župana svetovalec Gašpar Gašpar Mišič so na današnjem srečanju ponovno predstavili svoja stališča in predloge za celostno ureditev prometne problematike med Koprom in Izolo ter predsednika vlade Mira Cerarja pozvali k skupnemu iskanju najboljše rešitve.

Ponovno so poudarili, da bi bilo treba počakati z uvedbo obveznega cestninjenja na hitri cesti skozi predor Markovec, vsaj dokler ne bo v celoti zgrajena trasa do meje s Hrvaško. Uvedba vinjet na tem delu hitre ceste bi v nasprotnem primeru povzročila premik velikega dela dnevnega lokalnega in tranzitnega prometa čez Markovec oz. na druge lokalne ceste skozi strnjeno naselje, s čimer bi prekomerno obremenili tudi edino pot do edine bolnišnice v regiji. »Kaj pridobimo in kaj izgubimo z uvedbo vinjetnega sistema?« je ob tem dodal Gašpar Gašpar Mišič in pojasnil, da uvedba plačljivega režima sama po sebi še ne bi zagotovila večje prodaje vinjet, s tem pa večjih prihodkov za Dars, s čimer sta se strinjala tudi minister in predsednik vlade.

Vsi trije predstavniki obalnih občin so opozorili še na nujnost zaprtja obalne ceste med Koprom in Izolo ter prenosa lastništva le-te na lokalni skupnosti, saj bi le tako izpolnili zaveze države iz preteklosti ter kraju omogočili razvoj turizma in gospodarstva nasploh.

Ob tem so odprli tudi vprašanje obveznega cestninjenja za tovorni promet, ta namreč najbolj obremenjuje in načenja cestno infrastrukturo, na hitri cesti Škofije – Koper, ki bi državi prineslo dodatna sredstva, o čemer doslej ni bilo veliko govora.

DSCN8580

Ob koncu sestanka so opozorili tudi na vse večje nezadovoljstvo ljudi, krajanov, ki si želijo relacijo med Koprom in Izolo prevoziti vsak dan varneje skozi predor, ne da bi za to morali plačati dodaten davek v obliki vinjete. Svetovalec koprskega župana Gašpar Gašpar Mišič pa je predsedniku vlade še dejal, da lahko predor Markovec po dolgih letih kalvarije, ki je nastajala pri sami gradnji, postane zgodba o uspehu, torej tista pozitivna zgodba te vlade, ki se bo predvsem prebivalcem obalnih občin zapisala v spomin kot ena uspešnejših. »Končna rešitev vinjete nikakor niso,« je zaključil Gašpar Mišič.

Podane predloge in stališča je predsednik vlade vzel zelo resno in se je gostiteljem zavezal, da bo le-te preučil in skupaj z ministrom Gašperšičem v čim krajšem možnem času poiskal »pravo rešitev«, kot se je sam izrazil.

DSCN8586