DomovArhivDan energetske učinkovitosti v pristanišču

Dan energetske učinkovitosti v pristanišču

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Skozi izmenjavo dobrih praks z evropskimi pristanišči je Luka Koper zaznala potrebo po posebni obravnavi področja energetike. Aktivno se je vključila najprej v projekt Greencranes (www.greencranes.eu), ki ga Evropska unija financira v višini 50 odstotkov, skozi katerega je v sodelovanju s projektnimi partnerji Rina spa in Konecranes razvila pilotni sistem spremljanja porabe energentov na kontejnerskem terminalu koprskega pristanišča. Pilot kombinira tehnološke in menedžerske ukrepe, pri tem pa sledi principom sistema za upravljanje z energijo ISO 50001. Podrobnejše spremljanje porabe električne energije in goriva bo omogočilo vzpostavitev ključnih kazalnikov energetske učinkovitosti omenjenega terminala in tako, v primeru odstopanj od ciljnih vrednost, takojšnjo reakcijo.

V Luki ocenjujejo, da bo uspešna implementacija pilota omogočila prihranek goriva v vrednosti 79 tisoč evrov letno, pri tem pa se bo letno količina toplogrednih plinov zmanjšala za 334 ton.

V četrtek bo koordinator projekta Pristaniška uprava Valencia predstavil tudi svoje delo, in sicer terminalski vlačilec, ki ga poganja utekočinjen zemeljski plin. Predstavitvam bo sledil ogled pilotnega sistema na kontejnerskem terminalu v Kopru.

Skozi projekt Greenberth (www.greenberth.eu), ki pa je sofinanciran v višini 85 odstotkov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, se bodo v Luki Koper posvetili drugemu pomembnemu porabniku v pristanišču, to je terminalu za sadje.