DomovArhivDan Parenzane

Dan Parenzane

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Parenzana logo_m

Včeraj, 31. avgusta, je minilo natanko 80 let, odkar je po tirih Parenzane zadnjič sopihal vlak. V spomin na vlake in progo, ki je povezovala Trst in Poreč, so partnerji v projektu Parenzana magic – Istrska županija ter Mestna občina Koper, občina Buje, občina Piran, občina Poreč, občina Izola in občina Motovun pripravile Dan Parenzane.

V Sloveniji so program izvedli na treh krajevnih točkah, in sicer pri spomeniku v središču Strunjana, pri lokomotivi ob krožišču Jadranka v Izoli, ter sklepnega – na Eko točki v Dekanih. Slednjega se je udeležil tudi podžupan Alberto Scheriani, ki je med drugim poudaril, da gre pri tokratnemu dogodku predvsem za promocijo Parenzane, »trase, ki smo jo v okviru tega in podobnih skupnih projektov gradili v želji temu prostoru dati neko dodano vrednost.« Gre za priložnost nadaljnjega razvoja, predvsem v smeri kolesarskega turizma, pa tudi turizma nasploh. »Kajti naša lepa Istra je kot skriti biser, ki zadnja leta dobiva na veljavi, se razvija, bogati z vsebino in čaka, da jo kot tako odkrijejo tudi vse številčnejši obiskovalci, ki se navdušujejo tako nad možnostmi rekreacije in aktivnega preživljanja prostega časa, kot tudi nad naravnimi lepotami, kulturno dediščino in ne nazadnje nad kulinaričnimi doživetji. Vse to je zgodba, ki jo prek kolesarskega turizma pripoveduje naša Parenzana, ki je že takrat, danes pa še toliko bolj, temu prostoru dala novega zagona in bogato vsebino,« je dodal podžupan.

Včeraj so to zgodbo povedali tudi širši javnosti in to v okviru že četrtega projekta pod skupnim imenom »Parenzana Magic«, v okviru katerega so pridobili tudi znatna evropska sredstva. V Dekanih so pester program dogajanja pripravila različna društva, Folklorna skupina Mandrač Koper, Ljudske pevke Kulturnega društva Mandrač, ljudski godci KD Mandrač, ljudske pevke ROŽICE, ter Šavrini in anka Šavrinke iz Gračišča, ki so poskrbeli za ples, petje in domačo besedo. Ob tej priložnosti so na stojnicah ponujali domače istrske specialitete, od jedi do sladic in vina. V sklopu dogodka so organizirali tudi predavanja o kolesarjih v cestnem prometu, zdravem vidiku rekreacije in ozaveščanju o klopnem meningocefalitisu v Sloveniji.
Dan Parenzane je bil dogodek v sklopu operacije »Pot zdravja in prijateljstva – PARENZANA MAGIC«, ki ga delno financira Operativni program Slovenija – Hrvaška 2007—2013.

logo1m

logo3

logo2