DomovArhivDan za spremembe v Kopru: dejanja in ne samo besede

Dan za spremembe v Kopru: dejanja in ne samo besede

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Komunala Koper se je vključila v prostovoljno akcijo ureditve okolice Zavetišča za brezdomne osebe v Kopru in pomagala počistiti in zasaditi velik del površin, kjer se izvaja dnevni program brezdomstva. Večja dela, vključno z izkopom za zelenjavni vrt in odvozom kosovnih odpadkov, so bila kljub deževnemu vremenu aključena že danes, vendar so se v Komunali Koper odločili, da bodo akcijo nadaljevali še v naslednjem tednu, ko bo posajena živa meja in dokončno postavljen ter posajen vrt.

Akciji se je pridružil tudi v. d. direktorja Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič, ki je dejal, da »V Komunali Koper smo vedno pripravljeni delati dobro. Malenkosti, kot so lahko morda za nekoga današnja dela, so v resnici zelo pomembne. Kot javni servis želimo biti za zgled tudi drugim posameznikom ali subjektom in pokazati, da je na terenu, v neposrednem stiku z ljudmi, vse drugače. Pri našem delu imamo dnevne stike z občani ali drugimi uporabniki naših storitev in vemo, da če so naše storitve dobro opravljene, to predstavlja motivacijo za ljudi, ki se sami vključijo v aktivnosti, s katerimi lahko izboljšamo našo skupnost. Z enakim razlogom smo danes tukaj. Uporabnikom zavetišča za brezdomne osebe pomagamo pri ustvarjanju prijetnega življenjskega prostora, kjer se bodo lahko počutili sestavni del skupnosti in ne bodo odrinjeni ali prepuščeni samim sebi. Vsak posameznik je pomemben in koristen del skupnosti. Ko bomo v naslednjih dneh zaključili z deli, bodo imeli uporabniki zavetišča urejen prostor, ki ga bodo v prihodnosti vzdrževali sami. V Komunali Koper se bomo že v bližnji prihodnosti usmerili v programe javnih del, preko katerih bomo lahko spodbudili in pomagali mnogim, ki so v življenju imeli manj sreče, da se skozi javno koristna dela aktivno vključijo v družbo«.

Predsednica koprskega območnega združenja Rdečega križa Irena Sirotić Dobrila se je zahvalila vsem, ki so akcijo podprli in pripomogli k temu, da je bila tako široko zastavljena in zapeljana v pravo smer. »Vsi mi smo tisti, ki se lahko jutri znajdemo v brezdomstvu. Vsak se lahko znajde v krizi in ostane brez strehe nad glavo. Osebam, ki so tukaj, želimo danes dati občutek, da so res pomembni in lahko doprinesejo k temu, da živijo v lepšem in bolj urejenem okolju, kjer si bodo lahko uredili lasten košček okoli bivalnih enot«, je dejala Sirotić Dobrilova.

Akcije se je udeležil tudi znan zdravnik Milan Krek, ki je med drugim vložil vrsto let prostovoljnega v uspešen projekt metadonske ambulante. Dejal nam je, da je »prostovoljstvo dobro iz več vidikov, saj ljudje ugotovijo, da ne živijo sami za sebe, ampak postanejo družbeno odgovorni. Delo ni samo to, da si v službi, ampak da si del družbe. Prostovoljstvo ponudi veliko pozitivnih vrednot in življenjskih izkušenj. Mnogi ljudje nimajo izkušenj z revščino in drugimi podobnimi družbenimi pojavi, skozi prostovoljstvo pa se lahko srečajo z njimi. Prostovoljstvo zato zelo priporočam, zlasti mladim, saj preko njega dobijo druga spoznanja, druge dimenzije življenja. Skozi prostovoljstvo prideš do tistih stisk, ki jih v življenju nisi niti imel možnost videti. Tako na drug način gledaš na življenje, ki ga tudi drugače ceniš. Prostovoljstvo bi moralo postati vrednota, nekaj kar ima vsak v sebi, vendar je kljub temu treba paziti, da ne postane nadomestilo za obveznosti države ali lokalnih skupnosti«.

Vodja programa dnevnega centra za brezdomne osebe v Kopru Mojca Klun nam je pojasnila, da so se akciji pridružili, ker so želeli narediti spremembo v okolju, kjer prebivajo brezdomne osebe. »Namen akcije je solidarnost, pokazati, da lahko in zmoremo stopiti skupaj, narediti nekaj za ljudi in okolje in pri tem spodbuditi naše uporabnike, da se vključijo v samo akcijo. Za njih je današnja akcija svežina, nekaj novega. Nekateri so zelo navdušeni, vendar se drugi distancirajo, predvsem zaradi bojazni, da bi bili javno izpostavljeni v akciji, kar si večina ne želi. Vsekakor pa uporabniki rabijo delovno aktivnost, za katero bo pripomogla skrb za ohranjanje vrta ali drugega rastlinja, ki ga bomo še zasadili. Vidim pa tudi odskočno desko za sodelovanje za naprej, da brezdomnim omogočimo še nekaj več«, je dejala Klunova. Ta nam je še pojasnila, da je dejavnost Rdečega križa nasploh intenzivno vpeta v prostovoljsko sfero. Mnogi posamezniki se tudi preko njih vsakodnevno razdajajo za pomoč ljudem. »Brez njih marsikaj ne bi bilo narejenega, zato so prostovoljci zelo pomembni, saj skupaj z njimi širimo solidarnost,« zaključuje Klunova.

Današnje akcije v zavetišču za brezdomne osebe se je udeležil tudi vodja urada za družbene dejavnosti Mestne občine Koper Timotej Pirjevec, ki je povedal, da »na Mestni občini Koper smo predvsem zadovoljni, da se ponovno opaža občutek družbene odgovornosti na strani gospodarskih družb. Kar nekaj gospodarskih družb in podjetij je prispevalo material in delo za ureditev območja ob zavetišču za brezdomne osebe. Ne gre samo za obljube in izjave o podpori, temveč za konkretno materialno podporo in to je dokaz, da je s takšnimi gestami možno narediti tudi nekaj velikega«.

Akcijo so poleg Komunale Koper omogočila še podjetja Grafist, Agraria, Mlinotest, Obi, Vrtnarija Peric in drugi posamezniki ali podjetja.